Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2024. Január 25. 06:00, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Több száz embertől csalt ki pénzt egy nő, másodszor is elítélték

Több száz embertől csalt ki pénzt egy nő, másodszor is elítélték

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy zalai nőt, aki több mint 250 embertől csalt ki pénzt nem létező áruk ígéretével és gyermekének gyógykezelésére hivatkozva;

Ugyanilyen bűncselekmény miatt már korábban is elítélték - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.

Vándor Virág közölte: a nő 2019 novemberétől nehéz anyagi helyzetének javítása érdekében az egyik közösségi oldal hirdetési csoportjain keresztül eladásra kínált a többi között gyermekjátékokat, könyveket, ruhákat. Az újszerűnek beállított, áron alul kínált termékek közül azonban egyik sem volt a birtokában.

Előfordult, hogy egyszerre több emberrel is megegyezett a vásárlásról egy-egy árucikk kapcsán, megállapodott velük a költségek utalásáról és a csomagküldés módjáról, de csak az előre kifizetett összegek megszerzése volt a célja.

Ezen túlmenően a nő saját gyermekéről több esetben is valótlanul állította, hogy gyógyíthatatlan beteg, erre hivatkozva pedig több sértettől is kért adományt a gyógykezelésekre.

Annak érdekében, hogy a rendőrségi feljelentést és a negatív vásárlási értékeléseket elkerülje, a vádlott több sértettnek néhány napon vagy héten belül visszafizette az okozott kárt, a pénzt azonban a további csalásokból befolyt összegekből teremtette elő.

A vádlott több mint 250 embert károsított meg. Áldozataitól többségében csak pár ezer forintot csalt ki, de volt, aki csaknem 150 ezer forintnyi játékot vett volna, és olyan is, aki több részletben 80 ezer forintot adott a "beteg gyermek" kezelésre.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat 254 rendbeli, üzletszerűen, különböző értékekre, kisebb részben folytatólagosan elkövetett csalások miatt mondta ki bűnösnek és ítélte egy év nyolc hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. Ezen felül pártfogó felügyeletét is elrendelte, továbbá csaknem 280 ezer forint összegű vagyonelkobzást. Emellett kötelezte csaknem 620 ezer forint polgári jogi igény megfizetésére is.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a nő beismerő vallomását, hogy három kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, az időmúlást, hogy a kárt kisebb mértékben megfizette, továbbá a szándékot, miszerint megtérítené a fennmaradó összeget is. Súlyosítóként vette figyelembe, hogy ismerőseit is megkárosította, valamint azt, hogy ugyanilyen módon elkövetett bűncselekmény miatt 2020-ban már bíróság elé kellett állnia.

A nő ítélete - a polgári jogi igény kivételével - jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:39, szerda | Kék hírek

A NAV csaknem 3000 hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.

2024. Június 07. 07:16, péntek | Kék hírek

Hármas gyilkosság történt Szerbiában

Hármas gyilkosság történt csütörtökön a kelet-szerbiai Knjazevacon, ahol egy 22 éves férfi meggyilkolta az apját, a nagyanyját és a nagyapját - közölte Ivica Dacic belügyminiszter.

2024. Június 06. 09:24, csütörtök | Kék hírek

Büntetőeljárás indult a vízbe fulladt 5 éves kisfiú ügyében

A rendőrség közigazgatási és büntetőeljárást is indított a szerdán délelőtt Hajdúszováton megfulladt 5 éves kisfiú halálesete pontos körülményeinek tisztázásáért

2024. Június 04. 14:05, kedd | Kék hírek

Bűnügyi felügyelet alá helyezték Gyárfás Tamást

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva elrendelte Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott bűnügyi felügyeletét a Fenyő János médiavállalkozó megöletése miatt indult ügyben kedden.