Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Június 13. 07:23, szerda | Helyi
Forrás: Bárdos Zsuzsa

Görögországban jártak az orosházi Református Iskola diákjai!

Görögországban jártak az orosházi Református Iskola diákjai!

A Református Általános Iskola második éve tevékenykedik együtt európai oktatási, nevelési intézményekkel. A Tempus Közalapítvány által kezelt, Comenius program keretében az orosháziak júniusban utaztak Kréta szigetére.

A Református Általános Iskola második éve tevékenykedik együtt európai oktatási, nevelési intézményekkel. A Tempus Közalapítvány által kezelt, „Mit látsz az ablakon?” című Comenius program keretében az orosháziak június elején utaztak a Kréta szigetén lévő Chania városba.

Az első napon lengyel, spanyol, angol, görög, török, román és olasz iskolák képviselőivel együtt óvodát látogattak. A kilenc nyelven folyó társalgást könnyítette, hogy a vendégek saját kultúrájukat megismertetendő vonzóbbnál vonzóbb tevékenységeket kínáltak a helyieknek. A házigazdák előtt ismerős volt a mi büszkeségünk, a puli is, hiszen korábban az Előd utcaiak egy tipikus magyar állatokat bemutató kártyajátékkal örvendeztették meg őket. A görög óvodások így immáron biztos kézzel készítették az orosháziakkal együtt a puli síkbábot. Egy-egy poszter is született, a nemzetek képviselői és a görög gyerekek nagyszerű együttműködésével. A krétaiak büszkén viselték az együtt alkotott pártát, huszársapkát.

A programzáró műsoros esten sem váltak meg tőle, miközben a büszke szülők fergeteges tapssal jutalmazták mondókáikat is. Nem maradt el a biztatás akkor sem, amikor városunk képviselői igyekeztek – ha nem is ékes, de mégis csak érthető görögséggel üdvözölni a népes közönséget. Fel-felcsattant a „Kalimera!”, „Jó napot!” kívánság a helyi óvodások által előadott, nyolc ország írta Európai mese előtt is. A rendkívül látványos bemutatón a mi Gyopáros tavi királyunk foszforeszkáló, sötétben világító jelmezben váltott ki hatalmas tapsot. A felejthetetlen est záróakkordja volt a görög syrtaki tánc.

Az orosháziakat lenyűgözte a krétai iskola ablakából a méltóságos hegyvonulatokra és káprázatos tengerre nyíló kilátás. A görög vendéglátók lelkesen barkácsolták nemzeti viseletünk jelképeit, majd együtt mozdultak a lábak a mi népzenénkre.

A kétéves együttműködés sokoldalú tevékenységeinek köszönhetően igen értékes projekttermékekkel zárult. Ennek látványos elemei találhatók az Előd utcai intézmény folyosóin, de a református iskola honlapján is, az alábbi linken http://www.refiskolaoh.hu/wordpress/?page_id=74

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.