Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Március 13. 14:35, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Bod Péter

Visszavonulót fújt a kommunális adó ügyében Dancsó

Visszavonulót fújt a kommunális adó ügyében Dancsó

Nem kell bátorság annak kijelentéséhez, hogy Orosházán eltörölték a kommunális adót. Szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján arról beszélt a polgármester, hogy csütörtökön dönt az ügyben a testület.

Szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Dancsó József polgármester, hogy csütörtökön 15 órára rendkívüli testületi ülést hívott össze, amelynek egyetlen témája a helyi kommunális adó eltörlése lesz. Mint hozzátette: a rendkívüli ülés összehívásához szükséges szavazatszámot a Fidesz-frakció biztosította.

A polgármester utalt rá, hogy tavaly novemberben döntött úgy a testület, hogy bevezetik Orosházán a kommunális adót. (Az ellenzék egységesen elutasította ennek az adónak a bevezetését.) A lakóingatlanokra egységesen kivetett 18 ezer forintos kommunális adót azért kellett bevezetni, mert az önkormányzatok költségvetését ettől az évtől kezdve nem lehet működési hiánnyal tervezni – jelezte Dancsó József. Így ahhoz, hogy egyensúlyba hozzák a kiadásokat és a bevételeket 170 millió forintra volt szükség az új adóból. Az önkormányzat nem szívesen vezet be új adót vagy emeli annak mértékét – fogalmazott a városvezető, hozzátéve: korábban is elmondta, ha a város anyagi lehetőségei engedik megszűntetik ezt az adófajtát.

Dancsó József szerint azért nyílt lehetőség most a kommunális adó visszavonására, mert az önkormányzatok adósságának átvállalásáról szóló tárgyalásokon az eredetileg megajánlott 40 százalék helyett annak 65 százalékát (!) vállalta át az állam. Dancsó kiemelte, hogy ebben a tárgyalássorozatban nagy segítséget kapott Simonka Györgytől.

Az inforoshaza.hu az iránt érdeklődött: miként lehetséges, hogy az önkormányzati adósság átvállalásában az eredetileg megajánlott 40 százalék helyett végül 65 százalékra tett ígéretet a kormány? Mindez azért is fontos kérdés, mert az orosházi polgármester egy testületi ülésen elhangzott felszólalásában 50 százalékra gondolta megemelhetőnek az átvállalás mértékét. Ez nem az az alkufolyamat, amelyben az adósságot átvállaló (ebben az esetben az állam) növeli a saját költségeit – állította hírportálunk. Válaszában Dancsó József „óvatos embernek” nevezte magát, aki kevesebbet állított, de magasabb adósságátvállalásban reménykedett. Úgy fogalmazott: leginkább az győzte meg ebben az ügyben az államot képviselő tárgyalópartnereket, hogy az önkormányzatok adósságát jelentő kötelezettségállománynál a 2012. december 31-i állapotot kellett figyelembe venni. Ez azért volt hátrányos Orosházának, mert a nemrégiben indult csatorna-beruházás miatt ennek önkormányzati költségei nagyobbrészt idén és jövőre jelentkeznek. Vagyis nem tavaly év végén.

Miben nyújtott nagy segítséget Simonka György? – tettük fel a kérdést Dancsó Józsefnek a sajtótájékoztatón elhangzott szavaira visszautalva. Hozzátettük, nem nagyon érthető miben tudna segíteni a pusztaottlakai polgármester, aki Dancsó Józsefhez hasonlóan szintén országgyűlési képviselő, csak éppen nem az orosházi választókerületben. Erre konkrét választ nem kaptunk. Csak azt, hogy Simonka annak az újonnan létrehozott országgyűlési választókerületnek az elnöke, amelybe Orosháza is beletartozik. Vele folyamatosan egyeztetett az orosházi polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet