Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Március 18. 13:10, hétfő | Helyi
Forrás: infooroshaza.hu

Veszíts el egy könyvet, hogy megtalálhassam!

Veszíts el egy könyvet, hogy megtalálhassam!

Nagy Könyvelhagyó Nap pénteken indul Orosházán, immár ötödik alkalommal. A cél most is, ami eddig: olvassunk többet, olvassunk többen, ajánljunk egymásnak jó könyveket

A játékot az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár indította el még 2008-ban, amelyhez azóta a hazai könyvgyűjtemények közül sokan csatlakoztak.

A történet
A Veszíts el egy könyvet! A játék 2008. március 25-én indult az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében. Az első, a játékot meghirdető blogbejegyzés – minden fontos tudnivalóval – a könyvtár blogján olvasható. A játék évek óta sikeresen működő, nemzetközi – viszont nem magyar nyelvű – változata a bookcrossing.com. Hogy az elején legyen mit elveszíteni – ezzel együtt a köztudatban is jobban elterjedjen a játék – kiadókat, és közismert embereket, írókat kért meg az orosházi könyvtár, hogy dedikált könyvvel támogassák a játékot – olvashat az összefoglaló a velenceito.info honlapján.

Az elveszítés
A könyvelhagyás első lépéseként egyszer regisztrálni kell a Könyvtárportál oldalán. Utána a jobb oldalon lesz egy “Új könyv elvesztése” szöveg, erre kattintsunk, ha veszíteni szeretnénk. Ezt az űrlapot kell értelemszerűen kitölteni (szerző, cím, település, megjegyzés). A Megjegyzés rovatba lehet írni, hogy egy településen belül konkrétan hol veszett el a könyv, vagy hogy milyen személyes élmények kötődnek az adott regényhez. Ha az űrlap kitöltése után az “Elvesztem” gombra kattintunk, az űrlap alatt, a “Leleményeim” legutolsó sora lesz a legutóbb elveszített könyv. A sor végén az “Elvesztési nyilatkozat kinyomtatása” hivatkozásra kattintva tudjuk kinyomtatni a nyilatkozatot, amin egy kód is lesz majd. A megtaláló ez alapján a kód alapján tudja majd legkönnyebben jelezni az interneten a megtalálást.

Ha valakinek gondot okoz az „elveszteni való” könyvének Ineterneten való regisztrálása, nyugodtan kérheti a könyvtárosok segítségét.

A megtalálás
Ha valaki talál egy regisztrált könyvet, akkor a könyv végébe beleragasztott Elveszítési nyilatkozat alján szereplő kódot kell beírni a „Veszíts el” főoldalán lévő keresési űrlapba. Ugyanitt lehetőség van visszakeresni szerző, cím, vagy település alapján is.

Érdekességek
A játék első évében mintegy hétszáz könyv veszett el. A gyulai Kiss Ottó dedikált regényét (Javrik könyve) küldte el a szervezőknek Orosházára, hogy elveszítsék. Az orosházi könyvtárosok Kecskeméten hagyták el, onnan Párizsba került, onnan pedig Ausztráliába. – Játék határok nélkül: Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Topolyán (Vajdaság), Ukrajnában és Szlovákiában
is veszítettek el könyveket. – Több iskola is bekapcsolódott a játékba, “házon belül”, kicsit módosítva a szabályokon. – Kecskeméten a Waldorf Iskola könyvelhagyó napot szervezett, amikor a város különböző pontjain több mint 50 könyvet veszítettek el egyszerre. – Bekapcsolódott a játékba például a magyar Sci-Fi portál vagy a Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Szövetsége is. – Több rádió és tévétársaság is elveszített könyveket élő adásban, miközben a játékról beszéltek.

Mindenkit bátorítunk, hogy vegyen részt a játékban, veszítsen el és/vagy találjon könyveket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.