Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Március 06. 15:58, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: infooroshaza.hu

Varga Zoltán az orosházi Wesley iskoláról

Varga Zoltán az orosházi Wesley iskoláról

Az Alkotmánybíróság a nemrégiben elfogadott egyházügyi törvény több passzusát megsemmisítette, amelynek következményei Orosházáig is elérnek. Varga Zoltán (MSZP) sajtóközleményt adott ki az ügyben.

Az Alkotmánybírósági döntést követően Varga Zoltán orosházi MSZP-s országgyűlési képviselő az alábbi sajtóközleményt adta ki, amit szöveghűen közlünk.


Az Alkotmánybíróság 6/2013. (III. 1.) AB határozatával megsemmisítette a 2011 végén elfogadott új egyházügyi törvény több rendelkezését. Ez azt jelenti, hogy az Orosházán is iskolát fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség visszakapta egyházi státusát, amely nemcsak erkölcsi elégtételt jelent, hanem a korábbinál sokkal biztosabb alapra helyezi az általa fenntartott intézmények, így az orosházi Wesley János (volt gyógypedagógiai) iskola további működését is.

Mint ismeretes, egy évvel ezelőtt több alkalommal is kiálltam az orosházi Wesley iskola biztos működéséért, mivel a Fidesz által elfogadott új egyházügyi törvényben nem szerepelt az elismert egyházak között a jelentős szociális és oktatási hálózatot is fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. A kérvényüket elutasította ugyanis az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság, amely jogosult volt a törvényjavaslatot előterjeszteni. Ezt követően − mások mellett − én is benyújtóként jegyeztem azt a törvénymódosítást, amely több egyház mellett a MET elismerését is kérte. Sajnos ezt a fideszes többség, és azon belül dr. Dancsó József, elutasította, így a MET az egyházi státusát elveszítette, a továbbiakban csak mint „egyesület” működhetett.

Az Alkotmánybíróság most a fent idézett határozatával alaptörvény-ellenességre hivatkozva megsemmisítette az egyházügyi törvény több passzusát, amiből az következik, hogy a MET az egyházi jogállását nem veszítette el és a vallási egyesületté válása nem kényszeríthető ki.

Örömhír ez számomra, főleg azok után, hogy egy évvel ezelőtt a Fidesz orosházi szervezete milyen vádakkal illetett engem és az MSZP orosházi szervezetét, amikor a Fidesz által elfogadott Alaptörvénnyel is ellentétes ténykedésük ellen küzdöttünk. Néhány idézet egy évvel ezelőttről: „Mára azonban bebizonyosodott – nem először –, hogy politikai céljaik elérése érdekében nemcsak az elveiket képesek feladni, hanem gátlástalanul felhasználják a szülőket és a gyerekeket is.” „Ezúton kérjük az érintett szülőket, hogy ne üljenek fel a szocialisták legújabb hangulatkeltő provokációjának.” „Szándékos csúsztatásokkal teli közlemény…”… − ilyen szavakkal dobálózott akkor a Fidesz.

Most, az Alkotmánybíróság döntése után nem tőlem kell elnézést kérniük: sem én, sem a pártom városi szervezete erre nem tart igényt. Viszont magyarázattal minimum tartoznak a szülőknek és a gyerekeknek, hogy miért kellett egy évig ennek a méltatlan vesszőfutásnak kitenni egy vallási közösséget csak azért, mert a vezetőjük, Iványi Gábor elnök, helyenként esetleg a kormányt bíráló magánvéleményének hangot ad.

És még mielőtt a Fidesz orosházi szervezeténél ismét a fentiekhez hasonló stílusban kezdenének válaszolni, zárásképpen ideidézek Iványi úr március 5-én kelt közleményéből néhány sort, jelezve, hogy a probléma mennyire nem elméleti, hanem nagyon is gyakorlati: „Jelenleg is komoly anyagi károkat okoz az Egyház számára nem csupán az, hogy státuszának alkotmánysértő megváltoztatása miatt az államtól átvállalt feladatai kiegészítő támogatásától elesett, hanem, hogy a NAV még a 0444 technikai számra fogadható egyszázalékos felajánlások elé is akadályokat gördít (az Egyház a 2011-es évre vonatkozó, tavaly december 15-ig kifizetendő, több mint 43 millió forintot sem kapta meg).”

Varga Zoltán
országgyűlési képviselő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.