Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Február 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Változtak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításának szabályai

Változtak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításának szabályai

Január 1-jétől egy értékbeli korlátot is vizsgálniuk kell a munkáltatóknak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításakor, ha kedvezményes lakáscélú hitelt adnak a munkavállalóknak.

Az értékbeli korlát vonatkozik az önkormányzatok által magánszemélyeknek adott hitelekre is - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

A hitel összege a változás következtében nem haladhatja meg a 10 millió forintot a folyósítás évét megelőző négy évben lakáscélú hitelként folyósított összegekkel együtt. A 10 millió forintos értékhatár megállapításakor a 2019. január 1-je után folyósított lakáscélú hiteleket kell figyelembe venni.

A lakáscélú hitellel kapcsolatos értelmező rendelkezések - a lakásvásárlás, építés, korszerűsítés, akadálymentesítés fogalma - átkerülnek a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletéből a 72. paragrafus (5) bekezdésébe. A feltételek közül törölték a méltányolható lakásigénynek való megfelelést, ehhez kapcsolódóan a méltányolható lakásigény mértékét és az együtt költöző, együtt lakó családtagokat meghatározó fogalmakat.

Ezentúl kizárólag a lakás bővítéséhez nyújtott hitel esetén van jelentősége a lakószoba fogalmának. Lakószobának a legalább két méter széles - ajtó és ablak nélküli - falfelülettel is rendelkező lakóhelyiség számít. A 8 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű lakóhelyiség nem minősül lakószobának. A 8 négyzetméternél nagyobb, de 12 négyzetméternél kisebb alapterületű lakóhelyiségek esetében pedig két ilyen lakóhelyiség egy lakószobaként vehető figyelembe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára