Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2024. Március 07. 07:53, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Újabb régészeti feltárás kezdődött a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen

Újabb régészeti feltárás kezdődött a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen

Újabb régészeti feltárás kezdődött szerdán a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen: a novemberi tervásatások után ismételten az egykori koronázóbazilika területén dolgoznak a Szent István Király Múzeum régészei

- közölte az önkormányzat az MTI-vel.

A közleményben jelezték, hogy az újabb tudományos módszerek segítségével korábban már kiderült: Székesfehérvár városfala a 11. században épült. A Nemzeti Emlékhelyen végzett kutatásokból kiderülhet, hogy az itteni falszakasz és a Szűz Mária prépostsági templom pontosan mikor épült, hiszen erre jelenleg csak közvetett utalások vannak - tették hozzá.

Szücsi Frigyes, a múzeum régésze rámutatott, hogy a radiokarbon, illetve szénizotópos kormeghatározási eredmények miatt az elmúlt tíz évben felgyorsultak a vár- illetve városfallal kapcsolatos kutatások, mert ezek tisztázták, hogy már a 11. században megépültek a védművek, ami a település kiemelt szerepét mutatja.

A szakember jelezte, hogy a 11. századon belül két építési periódus különül el: egy korábbi, Szent István király korában épült, fa-föld szerkezetű fal, valamint egy kőből épült várfal, ami I. András király korában "körülölelte" gyakorlatilag a mai történelmi belváros teljes területét.

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum főigazgatója megjegyezte, hogy a mostani kutatásokkal bizonyítékokat próbálnak gyűjteni, hogy valóban a teljes területet körbevette-e a monumentális védmű. Közölte: korábban talajradarozást végeztek a területen annak érdekében, hogy kijelöljék az ásatás helyszínét, ahol a feltételezések szerint a középkori városfal alapozását, fagerendákat rejt a föld, mert a szerves maradványok és fa leletek nagyban segíthetik a kormeghatározást.

Fotó: Szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.