Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új esély a rászoruló, egyedülálló anyáknak

Új esély a rászoruló, egyedülálló anyáknak

„Program a rászoruló egyedülálló anyákért” elnevezésű képzést indított a Magyar Vöröskereszt, melyben olyan nehéz sorsú édesanyák vehetnek részt, akik piacképes szakma hiányában nem képesek visszatérni a munka világába. A Rádió Orient műsorában Polacsek Györgyi, a Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője beszélt a programról – mint mondta, a foglalkozások résztvevői nem csak képesítéshez jutnak, de visszakapják önbizalmukat, jövőbe vetett hitüket is.

A „Program a rászoruló egyedülálló anyákért” hét hónapig tart, s a Családok Átmeneti Otthonaiban élő anyák részére kíván segítséget nyújtani valamilyen szakma elsajátításán keresztül, illetve személyiségmegerősítő tréningekkel. A projekt augusztusban indult el az ország tíz különböző pontján található, a Vöröskereszt által működtetett otthonokban. Jelenleg már folyik a szakmát nyújtó OKJ-s képzés, ahol okleveles bizonyítvánnyal rendelkező bolti pénztárosokat képeznek.

A rászoruló anyukák számára a Családok Átmeneti Otthonainak vezetői és a családgondozó munkatársak ismertették a lehetőségeket, illetve a feltételeket. A csoportos és személyes megbeszéléseken sorstársakként egymást is segítik és lelkesítik az anyák – mondta el Polacsek Györgyi, a Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője. Ugyanakkor kiemelte a motiváció fontosságát is, hiszen a Családok Átmeneti Otthonaiban élő, főleg egyedülálló anyák nagy nehézségekkel, félelemmel és önbizalomhiánnyal küzdenek. Családjuk, gyermekeik és munkatársaink segítségével ugyanakkor felül tudnak emelkedni félelmeiket- mondta el a Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője.

Jelenleg három helyszínen zajlik a képzés, hetente egy alkalommal tíz tanítási óra – a program tehát hét hónapos intenzív elköteleződést jelent a családok számára. Eközben gyerekeikre családgondozók felügyelnek az otthonban, elviszik iskolába, óvodába őket, a kisebbeket ellátják és gondozzák. A gyerekeknek is új szituáció ez, hiszen nekik is el kell fogadni, hogy az anyukájuk ilyenkor nincs velük, és a gondozónők vigyáznak rájuk.

Az OKJ-s oklevél megszerzése mellett fontosak az önismereti tréningek és a személyiségfejlesztő foglalkozások is - utóbbiak testre szabottan az adott közösség szükségleteit szem előtt tartva konfliktuskezelésre, problémamegoldó képességek, kommunikációs készségek fejlesztésére irányulnak. Polacsek Györgyi hangsúlyozta, hogy ezekkel megerősíteni szeretnék a rászoruló anyákat, hogy merjenek állásinterjúra elmenni és ott határozottan megszólalni. S ha sikerül az elhelyezkedés, akkor meg is tudják tartani állásukat.

A Családok Átmeneti Otthonainak működéséről jogszabály rendelkezik, a Gyermekvédelmi Törvény és ennek a végrehajtási rendelete. Meghatározott, kik kerülhetnek be az otthonokba: általában otthontalanná vált, lakhatásukat elvesztő anyák és gyerekek, bántalmazott anyák vagy olyan krízishelyzetbe került teljes családok, akik veszélyhelyzetből menekülnek. Egy család egy szobában lakik, anya és gyermeke együtt; van olyan intézmény, ahol a lakrészhez külön fürdőszoba is tartozik, de jellemzőbb, hogy a családok együtt használják közös helyiségeket. Az otthonok maximum 40 fő befogadására alkalmasak, lakóik a jogszabály szerint egy évig maradhatnak, de ha ez a tanítási év közben jár le, akkor egy család tartózkodása maximum fél évig még meghosszabbítható. Ahol arra lehetőség van, a családgondozók a kikerülés után is próbálják követni és segíteni az anyákat. A biztonságos és komfortos körülmények miatt nagyon nagy túljelentkezés – sok helyen várólistázzák a jelentkezőket – a krízishelyzetbe került családokat viszont rögtön, akár pár órán belül igyekeznek elhelyezni valamelyik otthonban.

A rászoruló egyedülálló anyákért elnevezésű oktatási programot az ausztriai H. Stepic Közép-Kelet-Európai Alapítvány finanszírozza, a Raifeissen Bank humanitárius céllal létrehozott szervezete, ami most először támogat magyar programot. „Az anyagi segítség és a Magyar Vöröskereszt mintegy 40 ezer önkéntesének munkája nélkül ezek a programok nem valósulhatnának meg” – mondta el Polacsek Györgyi.

A Vöröskereszt gondol a segíteni vágyókra is: Reményprogramjukban mentorokat képeznek, akik „önkéntes barátokként” segítik a kiköltöző anyákat és családokat. De fontosak a Nyitott Ház elnevezésű rendezvények is, ahol lehetővé teszik, hogy a már helyüket megtalált anyukák elmesélhessék életútjukat, s ezáltal motiválják, bátorítsák a többi édesanyát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során