Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 10. 13:07, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját

Ugyanannyi esélyt kell kapnia minden orosházinak!

Ugyanannyi esélyt kell kapnia minden orosházinak!

Miért csak a lakásszövetkezet által működtetett ingatlan tulajdonos kapnak segítséget?

A vasárnapi rendkívüli ülésen felmerült a szocialisták részéről, hogy ne csak a lakásszövetkezeti tagokat segítse a város, hanem azokat is, akik kertes házban élnek és önhibájukon kívűl, anyagi gondokkal küzdenek. Ezt a javaslatot Dancsó József, polgármester nem támogatta.

A szocialista frakció vezetőtől, Fetser Jánostól kaptunk egy sajtóközleményt, melyben kifogásolja a polgármester visszautasító magatartását. Ez a javaslat az önhibájukon kívül rászoruló családokat segítené.

Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testülete vasárnapi rendkívüli ülésén arról döntött, hogy az Orosházi Lakásszövetkezet által működtetett ingatlanok tulajdonosait – tekintettel a szövetkezet működésében fennálló kaotikus és átláthatatlan viszonyokra – 30 millió forinttal megsegíti. Az összeget megfizeti a gázszolgáltatónak, és azt egy év alatt részletekben visszakapja majd a lakóktól.

Az előterjesztést az MSZP-frakció támogatta azzal a feltétellel, hogy azonnal induljon rendőrségi vizsgálat a lakásszövetkezetnél felmerült kétes ügyek kivizsgálására és a felelősök megtalálására. Kérdés: hova tűntek a felújítási alap milliói, miért nincs még a 2010. évről elfogadott mérlege a szövetkezetnek, kinek vagy kiknek a felelőssége az évek alatt felhalmozott és be nem hajtott 58 millió forint összegű gáztartozás, illetve van-e még ezen felül is egyéb közüzemi tartozása a lakók egy részének? Mégis, mivel összesen 1200 család gázellátása került veszélybe, nem maradt más választása a testületnek, mint ezt a döntést meghoznia.

Nehéz helyzetbe került családok viszont nemcsak a lakásszövetkezethez tartozó ingatlanokban élnek. A munkanélküliség, a devizaalapú törlesztő-részletek és az árak emelkedése vagy hirtelen egészségromlás hozzájuk hasonlóan több száz orosházit érinthet, akik más típusú lakásokban vagy kertes házakban laknak. Közülük is sokan kerülnek önhibájukon kívül kilátástalan helyzetbe.

Az MSZP-frakció az esélyegyenlőség megteremtése érdekében azt a javaslatot tette, hogy a 30 millió forinton felül különítsen el a város egy 5 millió forintos alapot a többi érintett család részére.

„A javaslatunk szerint a következő testületi ülésre a hivatal ennek a részletes kimunkálását készítse elő.Sajnos ezt a módosító javaslatunkat Dancsó József polgármester nem támogatta, sőt, azt „olcsó demagógiának” nevezte. Ezt követően a Fidesz-frakció a módosító indítványunkat leszavazta, így bármennyire is szeretnénk, nem tudunk segíteni – legalább ebben a szerény mértékben – a többi, nehéz helyzetbe jutott családon.Dancsó József kijelentését, mi szerint olcsó demagógia a rászorult családok megsegítésének szándéka, visszautasítjuk.” – áll a közéeményben.

Címkék: mszp, politika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.