Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tűzifával kiegészített vidéki rezsicsökkentés

Tűzifával kiegészített vidéki rezsicsökkentés

Jól kiegészíti a rezsicsökkentést vidéken a rászorulók számára kiosztható tűzifakészlet. Az önkormányzatok által erre igénybe vehető keret a tavalyi 1 milliárd forint helyett idén 2 milliárd forint lesz – jelentette be a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök. Az önkormányzatok már felkészültek, ám a Belügyminisztérium még nem írta ki a pályázatot. A Magyar Nemzet úgy tudja, a kiosztható mennyiséget az is növeli majd, hogy a szociális célra szánt tűzrevalót a piaci ár alatt szerezhetik be az állami erdészetektől a nyertes önkormányzatok.

A szociális célú tűzifa-támogatásra tavaly csak az ötezer fő alatti települések pályázhattak. Az olyan nagyvárosok, mint Debrecen és Nyíregyháza, saját forrásból jutottak tüzelőhöz, jellemzően azokat a rászorultakat segítették, akik lakásfenntartási támogatásra jogosultak – derült ki a Magyar Nemzethez eljuttatott tájékoztatásokból.

Nyírkáta tavaly is pályázott a kormányzati forrásokra. Idén magasabb összeget szeretnének elnyerni, mint tavaly, amit saját forrással egészítenek ki. – Ez azért szükséges, mert a tavaly lakásonként kiosztott 8000 forint értékű tüzelő csak arra volt elég, hogy a rászoruló családok túléljék a telet – közölte a lappal a polgármester.

Jenei Sándor elmondta, a településen élő 600 családból tavaly 300-nak jutott szociális tűzifa. A támogatást szociális rendeletük alapján ítélték oda. A kiosztható mennyiséget úgy növelték, hogy megállapodtak a Nyírerdő Zrt.-vel: a cég a piaci árnál 13-15 százalékkal olcsóbban szállítja a tűzifát. Az önkormányzat a tüzelőt saját járművével vitte ki a rászorulóknak. Az elosztást idén is hasonlóan akarják megszervezni, a támogatott családok számát azonban nem kívánják növelni, a rászorulóknak juttatott fa mennyiségét szeretnék bővíteni.

Az elmúlt évben 2,3 millió forint értékben osztottunk ki tűzifát, de nagyon reméljük, hogy idén nagyobb összegre tudunk pályázni, mert községünkben nagyon magas – több mint hetvenszázalékos – a munkanélküliség. Az emberek nagy része már szeptember elején előleget kért a következő havi segély terhére. Ez pedig azt jelzi, hogy nagyon sokan akkor sem tudnak megélni a jövedelmükből, amikor nincs fűtési szezon – jelentette ki Samók Gyula. A kilencszáz fős Körösszakál polgármestere közölte: a lakásfenntartási támogatásra jogosultak közül tavaly mindenki részesült tüzelőjuttatásban. A polgármester hozzáfűzte, vidéken a szegény emberek jellemzően még mindig a hagyományos fűtési módokat alkalmazzák. Részben azért, mert anyagiak híján nem is tudták bevezetni a gázt, részben pedig mert visszatértek a szénre, illetve a fára. Ezért a kormányzat terve, hogy a szénre és fára is kiterjesszék a rezsicsökkentést, nagyban könnyíthetné az elöregedett és munkanélküliséggel sújtott települések lakóinak életét – mutatott rá a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során