Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább bővülhet a családok támogatása

Tovább bővülhet a családok támogatása

A Ház elé kerül a családok csődvédelméről és az adókedvezményük kiterjesztéséről szóló KDNP-s javaslat – erősítette meg Harrach Péter a Magyar Hírlapnak. Akár harminchatmilliárd forint is maradhat a háztartásoknál. Harrach Péter azt mondta, az elmúlt évtizedekben nagy változáson ment keresztül a társadalom, csökkent a gyermekvállalási hajlandóság, kevesebben alapítanak családot, s ez nagyban befolyásolja hazánk jövőjét.

Életmódváltás zajlik, amelyre egyre inkább jellemző az elköteleződéstől, az áldozatvállalástól való tartózkodás, valamint a karrierépítés előtérbe helyezése. A meglévő családokat ezért különösképp is meg kell erősíteni, s itt jutunk el az eladósodottság problémájához. Az árfolyamgát és a végtörlesztés is ezt a célt szolgálta. Ugyanakkor előfordul, hogy az egyébként rendelkezésre álló források felhasználása jelent gondot. A családi csődvédelem intézménye ilyen esetben tud segítséget nyújtani, egy családi csődbiztos személyén keresztül, aki képes megoldani a különböző tartozások átütemezésével, a pénzintézettel való kapcsolattartással, illetve egyéb lehetőségek biztosításával a csődhelyzetből való kikeveredést. Ezt egészíti ki – ha az érintettek együttműködnek – bizonyos idő után az adósság elengedése.

A 2011-es adatok szerint a gyermeket nevelő családok mintegy száznyolcvanmilliárd forintnyi kedvezményt vettek igénybe, de az alacsony jövedelműek nem tudták teljesen kihasználni a lehetőségeket, száztizenkétmilliárdot „bennhagytak” az államkasszában. Ennek egy részét adná oda nekik a javaslatunk, mégpedig úgy, hogy a munkavállalói tb-járulék egy részéből, a nyugdíjjárulékból is leírhatnák a szülők a kedvezményt. Ez konkrétan a fizetés tíz százalékát jelenti, s a jövő évet tekintve ezzel további harminchatmilliárdnyi, gyermekek után járó adókedvezmény maradna a háztartásoknál. Emlékezetes, három gyermek után már havi kilencvenkilencezer forintról van szó, egyelőre az szja esetében. Fontos, hogy a családok helyzete változzon, de az is, hogy maga a család intézménye megerősödjön. Ezért növeljük az anyagi biztonságukat, ám emellett a közgondolkodás formálásával is óvni szeretnénk ezt az alapvető közösségi formát. Természetesen tudjuk, ez elsősorban a civilszervezetek és az egyházak feladata. De az államnak is vannak eszközei. Személyesen is tapasztaltam választókerületemben, például a galgagyörki iskolában, mekkora élményt jelentett a hátrányos helyzetű diákoknak, hogy az Erzsébet-program révén tudtak, illetve tudnak nyaralni. Hasznos és sikeres kezdeményezésről van szó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár