Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. December 16. 13:04, szerda | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Tízből egy spanyol már átesett a vírusfertőzésen

Tízből egy spanyol már átesett a vírusfertőzésen

Tízből egy spanyol már átesett a koronavírus-fertőzésen - derült ki abból az országos reprezentatív vizsgálatból, amelynek előzetes eredményét kedden ismertették Madridban.

A felmérés szerint a lakosság 9,9 százaléka, mintegy 4,7 millióan kapták el már a vírust, egyik fele az első, másik fele a második hullámban - részletezte az eredményeket Raquel Yotti, a kutatást irányító III. Károly egészségügyi kutatóintézet igazgatója.

A szakember emlékeztetett: a spanyol egészségügyi minisztériummal és a statisztikai hivatallal (INE) közösen már negyedik alkalommal tesztelték a lakosság átfertőzöttségét. A legutóbbi, nyáron közölt eredmény még 5,2 százalékos eredményt mutatott.

Marina Pollán, a spanyol epidemiológiai központ vezetője elmondta: a leginkább érintett spanyol területek Madrid, Kasztília-La Mancha, Kasztília és León tartományokban találhatók, ahol egy-egy megyében 18 százalékot meghaladó átfertőzöttséget találtak.

A legalacsonyabb, 5 százalék alatti eredményeket a Kanári-szigetek, Galicia, Valencia és Andalúzia több megyéjében igazolták a kutatás során használt szerológiai gyorstesztek.

A november második felében végzett felmérésben a felkért 95 ezer emberből több mint 51 ezren vettek részt. Négyezer ember kivételével ugyanazok, aki a korábbi három szakaszban is közreműködtek. A szakemberek jövő januárban és áprilisban is megismételik az átfertőzöttség-kutatást.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kitörése óta több mint 1,75 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a dél-európai országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.