Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Szeptember 16. 21:03, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját, Fotó: Kecskeméti Krisztina (oroscafe)

Testületi ülés

Testületi ülés

A feszült hangulatot egy-egy iróniával oldották a képviselők.

A testületi ülést Dancsó József polgármester nyitja meg. Elsőként Szemenyei Ádámról, Orosháza első polgármesteréről emlékezik egy perces néma felállással. Ludvig Józsefné 34 évig dolgozott a városházán, most nyugdíjba vonul, a polgármester jó pihenést kíván neki. Csizmadia Ibolya (Fidesz) nem tudott részt venni a testületi ülésen.

A napirend előtti felszólalást Füvesi Sándor (MSZP) intézte a polgármesterhez. Visszaemlékezett arra az időre, mikor Dancsó József arra kérte képviselő társait, hogy felszólalásukkal segítség a munkát. „Hamar rá kellett azonban jönnünk, hogy ezek a szavak hazugságok voltak. Rögtön jött ugyanis a feketeleves, a testület saját működési szabályzata, az SZMSZ módosítása volt. Kevés megszólalási lehetőséget kap az ellenzék, az SZMSZ behatárolja a hozzászólások számát és idejét, órákat rakatott ki a falra, hogy biztos ne beszéljünk többet.” Füvesi kitért arra is, hogy a legutóbbi testületi ülésen Dancsó a legegyszerűbb kérdésekre sem válaszolt. Kórház adósság állománya, közüzemi számlák fizetésének elmaradása. „Miért nem mehetnek belső ellenőrök a kórház és a fürdő működését vizsgálni? Szavazásra sem bocsátotta az erre vonatkozó módosító indítványunkat a legutóbbi ülésen. Az Ügyrendi Bizottsági ülésén erről kérdeztem az eljegyzőt, de a bizottság elnöke szavaztatott arról, hogy az aljegyző ne válaszolhasson” – tette hozzá a képviselő.

A polgármester válaszában Füvesi drámai hangvételű felszólalását kritizálta, véleménye szerint, csúsztatásnak nevezi az elhangzottakat. Megkérte képviselő társait, hogy legyenek alázatosabbak, így célravezetőbb lehet a testületi munka. Dancsó hozzá tette még, hogy Magyarországon az egészségügy kemény és súlyos válságban van. Véleménye szerint az MSZP is hozzá járult a mai helyzethez. Fontos stratégiának nevezte, a kórház állami működtetését. Kiemelte, hogy önkormányzati biztost nem helyes most kijelölni, mert több 100 ember veszítheti el munkáját miatta. Dancsó definiálta a fejlődés fogalmát, úgy, hogy a 2006 előtt Orbán kormány által működtetett Széchenyi terv mennyi beruházást finanszírozott, ás ennek hiányosságait is kiemelte. Pl. bérlakás program – bepenészedtek a házak. Petőfi Művelődi Központ – „üres fantomház”. Dancsó javaslatot tesz az MSZP-nek, hogy Varga Zoli hozzon befektetőket Orosházára, hogy több munkahely létesüljön a városban.
Fetser (MSZP) válaszol: „Polgármester úr sikeresebb lesz, ha nem szelektív a hallása. Nem hazudunk. 40 percig beszélt három helyett. Próbálja elhúzni az időt a számok tekintetében, mit akar eltitkolni?
Zalai Mihály (Fidesz) kicsit oldja a feszültséget, viccesen megjegyzi, mennyire jól hangzott Füvesi drámai felszólalása a kellő hatásszünetekkel, majd a jegyzőkönyvből idézi, miért nem szavaztatták meg a módosító indítványt.
Németh Norbert (Jobbik) feltesz egy kérdést, miszerint az MSZP mi jogon kér számon bárkit?

A város elnevezésének használata


Bogdánffy Csaba (MSZP) érdeklődik,hogy visszamenőleges-e az új rendelet? Zalai Mihály válaszában kifejti, hogy csak azokra vonatkozik, akik ezután használnák a város nevét. Német Norbert szerint ez az előterjesztés egy vicc. „Nem látott még senki olyat, hogy a város a nevét kisajátítsa.” Zalai elmondja, hogy gazdasági, tudományos és egyéb társaságokra vonatkozik az engedélykérés kötelezettsége.

A Fidesz 9 igennel, a Jobbik 1 nemmel megszavazták az előterjesztést.Az MSZP tartózkodott.

Pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló rendelet


Füvesi Sándor örül annak, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben pénzbeli és természetbeni ellátást tudnak nyújtani. Felhívja a figyelmet egy korábbi MSZP-s javaslatra, hogy a 65 év felettiek számára töröljék el a szemétszállítás díját. A mostani előterjesztésben a 70 éven felülieket támogatnák, ezért a képviselő módosító indítványt nyújt be, hogy állítsák vissza 65 évre a korhatárt.
Lövei Ferenc (Fidesz) tüzelőfa támogatásról érdeklődött, erre dr. Kovács Győző a jogi iroda vezetője válaszol, ismertetve a szeptember elsejétől hatályos lakásfenntartási támogatást.
A Fidesz 10 igennel, az MSZP 4 nemmel szavazott. A módosító indítvány nem került elfogadásra.
Gyermek ellátás
Többségi szavazással elfogadták a rendeletmódosítást.

Parkolók építése


A városfejlesztési osztály vezetője módosítást javasolt a személygépkocsi elhelyezések követelményeiről és a parkoló építés feltételeiről.
Németh Norbert kérdez a polgármestertől, hogy kíván-e fizetős parkoló helyeket létesíteni a városban? Dancsó József értetlenkedve fogadta a kérdést. „Légből kapott és számomra érthetetlen, hogyan indult el az a felvetést.”
Zalai szerint ez a rendelet tervezet a bizonyíték arra, hogy nincs szügség fizetős parkolóra. Kiemelte, hogy az induló vállalkozásoknak segítenek ezzel.
Bogdánffy: „Ne dicsérjük annyira a parkolási lehetőséget. Példa erre a kórház. El kell gondolkodni, hogy milyen lehetőségeket lehet találni.” Zalai egyet ért a kifogással, hozzá teszi, hogy a piacon is gondolkodnak újabb parkolók lehetőségéről, de erre fizikailag nincs mód.
A módosító indítványt a Fidesz és jobbik 10 igennel elfogadta,.

Panelprogram

Németh Béla a napirendet tárgyaló ügyrendi bizottság elnöke, most reagál Füvesi napirend előtti szavaira. Véleménye szerint a képviselő piaci stílusban viselkedett az augusztus 26.-i testületi ülésen. A polgármester elnézte, hogy nem napirendi pontról beszél a bizottsági elnök. Füvesi Sándor így reagál Németh Béla felszólalására: „a módosító indítvány elhangzott, a polgármester csinált belőle ügyet. Már nekem kínos, hogy a polgármester által elkövetett hibákért én magyarázkodom.” Dancsó József ekkor figyelmeztette a résztvevőket, hogy maradjanak a napi rendi pontnál.
Dávid Zoltán szólal fel, szintén nem témához kapcsolódó témát fogalmazva meg.
A testület 14 igennel elfogadta a napi rendi pontot.

Könyvtár


Vita nélkül és egybehangzóan elfogadták a két határozati javaslatot tartalmazó, a könyvtárat érintő napirendet.
Szenvedélybetegek ellátása
A szenvedélybetegek ellátását a Független Egyesület vállalná, de a bizottság szerint a Vöröskereszt is nyújt be pályázatot. Az utóbbi több embert foglalkoztatna, a bizottság javasolja, hogy ne fogadják el a Független Egyesület ajánlatát.
13 igennel megszavazták a rendeletet.
Fizioterápiás gyógyászat
Fetser: „Támogatjuk a javaslatot, ha a kórházat átveszi az állam, jobb, ha a fizioterápiás kezelés önkormányzati kézben marad.” Felkéri Kalmár Mihályt, hogy közölje a nyilvánossággal a kórház anyagi helyzetét. „Úgy tűnik nem szakszerű kezekbe került a kórház irányítása. A kialakult helyzet félelemmel tölti el a dolgozókat és betegeket. Példátlan, hogy ön nem mer szembenézni a tényekkel és összevissza beszél. A kórház alapítványa a kórház érdekeit szolgálja. Ön azt a feltételt szabta, hogy a saját embere kerüljön az alapítványhoz, csak akkor ír alá dokumentumokat, nyilván azt az 50 milliót, amivel az alapítvány gazdálkodik, azt is el akarja tapsolni.” Feltette még a kérdést, hogy a város milyen lépéseket akar megtenni, hogy a szarvasi körzet visszajöjjön az orosházi kórházhoz?”
Dancsó kifejti, hogy nem szeretné elölről kezdeni a napi rend előtti vitát, de válaszol a képviselőnek: „A szarvasi térségről fórumon is tárgyaltunk, többek közt Szócska államtitkárral is.”
Fetser János válaszol: „ha az előző testületi ülésen nem hazudott volna, és nem akarta volna kikerülni a választ, akkor tisztességesen le tudta volna vezeti az ülést. Az orvosi kamara szerint a Semmelweis terv máris megbukott Nem tudják fizetni a közüzemi számlákat. Az előző 8 évre próbálják hárítani azt a hozzá nem értést, sumákolást és tesze-toszaságot, amihez maguk nem értenek. Várják a messiást az állam szerepében, de pénzt nem fognak elé tenni, így az oktatás és az egészségügyi is nehézhelyzetben marad.”

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum


13 igennel megszavazták

Egységes Szociális Központ


Zalai elmondta, hogy a pályázattal 23 ágyat és matracot nyert a pályázat. Ez nem pénzbeli, hanem természetbeli pályázat.
13 igennek elfogadták.
Sziget utcai grundpálya
Bogdánffy Csaba ironikusan hívta fel a figyelmet, hogy országosan 90 millió Ft van erre, melyből 6 db pályát lehet építeni. Kovács Árpád reméli, hogy ezzel „a pályázattal kimozdítják az embereket a TV elől.”
13 igennel megszavazták.

Kiscsákói ingatan bontása


13 igennel egyöntetűen elfogadták.

Költségvetés


Az első félévi költségvetésről Fetser János kívánt elsőként szólni: „: lassan egy éve, hogy Ön a többség megbízásából irányítja a várost. Igyekeznek szépíteni a kialakult helyzetet, de rosszabb helyzetbe hozták a várost erkölcsileg is. . Látszik, hogy elszámították a tervezést. A hiány továbbra is fenn áll, például az Alföld szálló gödre több 100 millió ft-ot elvitt. A város helyzete, az önkormányzat szégyene. 1 milliárd ft-ot meghaladó adósság van.”
Füvesi Sándor visszaemlékszik, mikor tavasszal tárgyalt a polgármesterrel, aki, akkor letagadta a működési hitelt. „A tájékoztató alapján kérdezem, hogy a 67. oldalon a működési hitel sorban szereplő 70 millió forint akkor most micsoda? Borzasztó helyzetbe hozta a várost, ez egy rendkívül felelőtlen döntésvolt. Egy elemző cégre hivatkozva utalt a frank árakra és akkor ön azt mondta, hogy az ország helyzete javuló tendenciát mutat. Nem tudom, polgármester úr, korábbi kijelentéseit nem óhajtja-e módosítani?” – tette fel kérdését a képviselő.
Elekes Lajos alpolgármester kapott szót: „A gazdasági helyzet olyan mértékben változott az elmúlt egy évben, hogy egyszerűen nem lehet összehasonlítani a mostani és az egy évvel korábbi adatokat. Amikor az idei költségvetést terveztük arról kellett dönteni, hogy elfogadunk egy alulfinanszírozott tervet, vagy kapacitást csökkentünk.”
Zalai Mihály elmagyarázta, hogy az idegen forgalmi adó hiányának oka, hogy az év második felére esik a július és az augusztus, amikor a legnagyobb a bevétel.
Fetser egyet ért Elekessel, hogy 2003 óta folyamatosan csökken az önkormányzatok normatívája. A takarékosságot kezdjék magukon, önök pont kétszer annyiba kerülnek, mint 2006-ban a vezetés.”
Zalai elmondja, hogy 21 emberrel lett kevesebb a bizottsági tagok száma, a képviselők számát pedig a felére csökkentették.
Füvesi szerint a városvezetést jobban kellene ellenőriznie az ellenzéknek, „ha 10-en kérdeznék, hogy mennyi a kórház adóssága, akkor se válaszolnának. Az Alföld szálló nem volt jó vásár, hiszen egyedüli licitálóként 155 millióért vette meg a város, utána újabb súlyos milliókért a szoláriumot majd a bontást is fizetni kellett. 2010 óta Fidesz kormány van, 2006 ősze óta pedig önök mondják meg, merre menjen a város” – emlékezetett a képviselő.
Németh Norbert Elekes szavaira reagál. Elmondja, hogy 2011-ben várhatóan több mint 1 milliárd forint lesz a hiány.” A kormánypártok jellemzően kozmetikáznak. Talán megengedhetik, hogy ellenzékiként erre felhívjam az orosháziak figyelmét.”
A jegyző asszony válaszol Németh Norbert szavaira: „A számviteli anyagok, és az önök előtt lévő jelentés egyezik. Nem kozmetikázott a beszámoló.”
Miszlai József pénzügyi irodavezető elmondta, klasszikus értelemben vett működési hitel nincs az anyagban, a közcélú foglalkoztatásra a pénzt pedig korábban az állami kincstáron keresztül kapták, de ennek módja változott, így ezek az összegek más soron vannak vezetve.
Dancsó József sajnálatát fejezi ki, hogy hónapok óta nem vesz részt az MSZP a bizottsági munkálatokban, majd számszerű adatokkal bizonyítja, hogy sokkal kisebb a hiány, mint amit az ellenzék állít.
9 igennel elfogadták rendeletet.

Költségvetés módosítása


Fetser János képviselő kapott szót: A mai napig nem tudjuk, mennyi számla nincs kifizetve. Ha nem merik nyilvánosságra hozni, feltételezhető hogy mást is takargatnak. Nem veszünk részt az előkészítő munkákban? Hát elhangzott, hogy az aljegyző jogi álláspontot sem fogalmazhat meg a bizottsági ülésen. A fekete leves a város életében még csak ezután jön. A nagy ívű kötvény kibocsájtás nem kedvező kamatozású. Az árfolyam veszteség 750 millió forint. Az anyag 1,5 milliárdos hiányról beszél, ezt tolják maguk előtt azzal a 6 milliárdos hiánnyal, amit ön az átadás-átvételkor az aláírásával elismert. Látszik, hogy nem tudnak ezzel a helyzettel mit kezdeni és addig nem is lehet, amíg a fideszes klientúrához hozzá nem nyúlnak. Nincs jó kezekben a város költségvetés és önök nem értenek hozzá.”
Dancsó: ”A szolárium magán tulajdonban volt, ennyiért kínálták. nem tudjuk, hogy a svájci bank milyen intézkedéseket fog hozni, nem tudjuk milyen árfolyama lesz a svájci franknak.”
Fetser János jelezte felszólalását, mire a polgármester szólt, hogy lezárta a vitát. A képviselő kérte Dancsó Józsefet, hogy nézze meg az SZMSZ-t. A jegyző egy idézetet olvas fel, miszerint, ha a testület vezetője lezárja a vitát, akkor nem lehet több felszólalás. Fetser János megjegyzi, hogy akkor már az elején is lezárhatta volna. Zalai Mihály kért szót és kapott is, két perces szünetet javasolt.
8 igennel a módosító indítványt elfogadták, a módosított módosításáról szintén név szerint szavaznak. Fetser és Füvesi tartózkodtak, Burka és Bogdánffy nemmel voksolt, Németh Norbert szintén, a nyolc fideszes igennel.

GYIÖK


A GYIÖK pályázna tapasztalatcsere látogatásra. Fetser János kérdezi, hogy miért épp Zugló? Sándor Enikő irodavezető helyettes válaszolt: – Számunkra példaértékűen működik a zuglói GYIÖK, ezért választottuk őket.
Még egy gondolat az MSZP frakció vezetőjétől: Hogy jöttek arra rá, hogy mintaértékű és hol van még ilyen az országban, hogy érdemes legyen tapasztalatot szerezni. Remélem, nem egy Fidelitasos buli lesz. A második kérdésre kapott választ: a GYIÖK semmilyen politikai párthoz nem köthető.
A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat pályázati képzését a többség támogatta.

Interpellációk, kérdések


Bogdánffy Csaba kérdez: „A közelmúltban, Montenegróban járt delegációt ki állította össze? A három kiemelt sportágon kívül mi lesz a többi sportág sorsa? Mi lett a sort fővárossal?”
Dancs válaszol: „A küldöttséget Németh Béla állította össze” beszélt még a Szenttamásal való élénk testvérvárosi kapcsolatról is. „Orosháza esetében a foci és kézilabda támogatható. Azon a sportágaknak, amik nem tartoznak ebbe a lehetőségbe más források után kell nézni.”
Kovács Árpád kérdése: Újból megrongálódott a Kodolányi Főiskolánál a buszmegálló. Legutóbb fél év alatt hozták helyre, most mennyit kell várni?”
Polgármester nem tudott konkrétumot mondani, reméli, hogy most nem fél évig fog tartani a helyreállítás.
Újra Kovács Árpád kérdez: „Idegenforgalmi és mezőgazdasági jellegű város is vagyunk. E kettő összeütközése, hogy kora reggel és késő este disznótrágya szagot hord a szél. Az önkormányzat fel tud-e lépni ez ellen?”
Zalai Mihály válaszol: „Jól behatárolható, hogy sertéstrágya szagot hord a szél a város irányába, így könnyű leszűrni azon helyeket, ahonnan ez jöhet.”
Dávid Zoltán kérdez: „A közvilágítás fontos, főleg a külső területeken. Van-e forrás rá?”
Dancsó válaszol: „Van, fizetjük a közvilágítást. A DÉMÁSZ-al folyamatosan tárgyalunk, hogyan lehet új lámpatesteket bevonni.”
Lövei Ferenc kérdez: „A Lázár Vilmos utca szilárd útburkolata vagy legalább járhatóvá tétele mikorra várható?”
Dancsó válaszol: ”Bízom benne, hogy ősszel megoldást találunk, ahogyan a Huba utca végére is.”
Füvesi kérdez: ”A bizottsági ülésen nem tudtam kérdezni, ezért most itt teszem meg. Törvény szerint ha az önkormányzati intézmény adóssága 150 millió feletti, akkor önkormányzati biztost kell kijelölni. Akkor tehát kötelező kijelölni, vagy csak akkor kell, ha a polgármester úgy gondolja? Igaz-e az, hogy gázszámla tartozás van? Ezek közérdekű adatok-e? Ha igen, akkor rendben van-e, hogy nem kapunk rá választ?”
Dancsó: „Ötödjére kérdezik meg, és ötödjére sem fogok válaszolni.” Hegedűsné dr. Hegedűs Mária főjegyző fejezi be a válaszadást: „Kötelezettségeimnek eleget tettem, nem én vagyok felelős a csődbiztos kijelöléséről, de a jelentést megtettem, és a belső ellenőrzést elrendeltem.”
Tóth Zoltánné azt kérdezi, lesz-e előrelépés a házi segítségnyújtás területén?
Dancsó válaszol: „Nagy igény van rá, prioritásnak tekintjük, és mindent megteszünk, hogy minél több idős lakosnak legyen biztonságot nyújtó jelzőrendszere.”
Horváth József kérdez: „Az Avar utcai játszótéren miért nem fejeződött be a kivitelezés, nincs kész a kerítés, pedig már megvette azt a város.”
Dancsó elmondja, hogy a kerítéselemek készen vannak, hiszen többszöri egyeztetés után az ott élők, és a parkszépítő egyesület a kerítés mellett döntött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).