Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 24. 21:14, szerda | Helyi
Forrás: Bod Péter

Településalapítási ünnepség: Zombától a pertársaságig

Településalapítási ünnepség: Zombától a pertársaságig

Szerdán este a helyi evangélikus templomban ünnepelte a településalapítás 269. évfordulóját Orosháza, ahol beszédet mondott Dancsó József polgármester, és átadták az Orosháza Városért díjakat.

Ünnepi beszédében Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő „minden orosházi legfőbb szentélyének” nevezte a helyi evangélikus templomot, és ez egyben magyarázatát adta annak, hogy egy városi (önkormányzati) esemény színhelye miért éppen egy templom.

Történelmi visszatekintőjében emlékeztetett rá, hogy a török hódoltságot követő időszakban (a 17. század legvégén) az osztrák császár az udvari hadiszállító, Harruckern Ferenc birtokába adta majd egész mai Békés megyét, és a későbbi Orosháza és környéke értékét akkor 300 forintban határozták meg.

A mai orosháziak szeretik a településüket? – tette fel a kérdés, elismerve, hogy erre korántsem egyértelmű ma már a válasz. Fájlalva jegyezte meg, hogy olyan most folyó beruházások, mint a főtér, a csatornázás és az új játszóterek építése sok kritikát kap, a helyiek egy része kétségbe vonja ezeknek a beruházásoknak a létjogosultságát. Ebbe a sorba illesztette be Dancsó József a lakásszövetkezeti ügyek kapcsán alakult pertársaságot, amely az ő értelmezésében a fizetési kötelezettségektől szeretne szabadulni. (A pertársaság ügyében jelenleg is bírósági szakaszban áll a jogi eljárás, a következő tárgyalásra éppen csütörtökön – április 25-án – kerül sor, így a polgármesteri ítéletalkotás kissé elsietettnek tűnik.)

A polgármester utalt arra is, hogy továbbra is Orosháza a megye legiparosodottabb városa, ahol hamarosan új gyártócsarnokot is avatnak. (Itt nem mondta ki, de egyértelműen a pénteki Doherty-csarnokavatóra utalhatott a városvezető.)

Ezt követően átadták az Orosháza Városért kitüntető díjakat, amelyet az idén dr. Bándi Rezső ügyvéd (külföldi tartózkodása miatt nem vett részt az ünnepségen), Götz Tibor nyugalmazott olajmérnök és Illyés Gábor (karitatív tevékenységéért) érdemelt ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.