Városlista
2021. január 25, hétfő - Pál

Hírek

2013. Április 24. 21:14, szerda | Helyi
Forrás: Bod Péter

Településalapítási ünnepség: Zombától a pertársaságig

Településalapítási ünnepség: Zombától a pertársaságig

Szerdán este a helyi evangélikus templomban ünnepelte a településalapítás 269. évfordulóját Orosháza, ahol beszédet mondott Dancsó József polgármester, és átadták az Orosháza Városért díjakat.

Ünnepi beszédében Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő „minden orosházi legfőbb szentélyének” nevezte a helyi evangélikus templomot, és ez egyben magyarázatát adta annak, hogy egy városi (önkormányzati) esemény színhelye miért éppen egy templom.

Történelmi visszatekintőjében emlékeztetett rá, hogy a török hódoltságot követő időszakban (a 17. század legvégén) az osztrák császár az udvari hadiszállító, Harruckern Ferenc birtokába adta majd egész mai Békés megyét, és a későbbi Orosháza és környéke értékét akkor 300 forintban határozták meg.

A mai orosháziak szeretik a településüket? – tette fel a kérdés, elismerve, hogy erre korántsem egyértelmű ma már a válasz. Fájlalva jegyezte meg, hogy olyan most folyó beruházások, mint a főtér, a csatornázás és az új játszóterek építése sok kritikát kap, a helyiek egy része kétségbe vonja ezeknek a beruházásoknak a létjogosultságát. Ebbe a sorba illesztette be Dancsó József a lakásszövetkezeti ügyek kapcsán alakult pertársaságot, amely az ő értelmezésében a fizetési kötelezettségektől szeretne szabadulni. (A pertársaság ügyében jelenleg is bírósági szakaszban áll a jogi eljárás, a következő tárgyalásra éppen csütörtökön – április 25-án – kerül sor, így a polgármesteri ítéletalkotás kissé elsietettnek tűnik.)

A polgármester utalt arra is, hogy továbbra is Orosháza a megye legiparosodottabb városa, ahol hamarosan új gyártócsarnokot is avatnak. (Itt nem mondta ki, de egyértelműen a pénteki Doherty-csarnokavatóra utalhatott a városvezető.)

Ezt követően átadták az Orosháza Városért kitüntető díjakat, amelyet az idén dr. Bándi Rezső ügyvéd (külföldi tartózkodása miatt nem vett részt az ünnepségen), Götz Tibor nyugalmazott olajmérnök és Illyés Gábor (karitatív tevékenységéért) érdemelt ki.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 25. 09:03, hétfő | Belföld

Meghalt 56 beteg, 844-gyel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 844 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

2021. Január 25. 08:00, hétfő | Külföld

Meginoghat az oltási terv az AstraZeneca bejelentése miatt Ausztriában is

Ausztriában is meginoghat az oltási kampány, miután a svéd-brit AstraZeneca gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyag leszállítását - írták az osztrák lapok.

2021. Január 25. 07:00, hétfő | Belföld

Müller Cecília: átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció

Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, hiszen rendelkezésre kell állnia a második dózis oltóanyagnak is a már beoltottaknak - mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva.

2021. Január 25. 06:00, hétfő | Külföld

Megállt a fertőzések számának emelkedése Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában sok országrészben már csökken az újonnan bekövetkező fertőzések száma, de még nincs itt az ideje a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldásának