Városlista
2021. április 12, hétfő - Gyula

Hírek

2013. Április 24. 21:14, szerda | Helyi
Forrás: Bod Péter

Településalapítási ünnepség: Zombától a pertársaságig

Településalapítási ünnepség: Zombától a pertársaságig

Szerdán este a helyi evangélikus templomban ünnepelte a településalapítás 269. évfordulóját Orosháza, ahol beszédet mondott Dancsó József polgármester, és átadták az Orosháza Városért díjakat.

Ünnepi beszédében Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő „minden orosházi legfőbb szentélyének” nevezte a helyi evangélikus templomot, és ez egyben magyarázatát adta annak, hogy egy városi (önkormányzati) esemény színhelye miért éppen egy templom.

Történelmi visszatekintőjében emlékeztetett rá, hogy a török hódoltságot követő időszakban (a 17. század legvégén) az osztrák császár az udvari hadiszállító, Harruckern Ferenc birtokába adta majd egész mai Békés megyét, és a későbbi Orosháza és környéke értékét akkor 300 forintban határozták meg.

A mai orosháziak szeretik a településüket? – tette fel a kérdés, elismerve, hogy erre korántsem egyértelmű ma már a válasz. Fájlalva jegyezte meg, hogy olyan most folyó beruházások, mint a főtér, a csatornázás és az új játszóterek építése sok kritikát kap, a helyiek egy része kétségbe vonja ezeknek a beruházásoknak a létjogosultságát. Ebbe a sorba illesztette be Dancsó József a lakásszövetkezeti ügyek kapcsán alakult pertársaságot, amely az ő értelmezésében a fizetési kötelezettségektől szeretne szabadulni. (A pertársaság ügyében jelenleg is bírósági szakaszban áll a jogi eljárás, a következő tárgyalásra éppen csütörtökön – április 25-án – kerül sor, így a polgármesteri ítéletalkotás kissé elsietettnek tűnik.)

A polgármester utalt arra is, hogy továbbra is Orosháza a megye legiparosodottabb városa, ahol hamarosan új gyártócsarnokot is avatnak. (Itt nem mondta ki, de egyértelműen a pénteki Doherty-csarnokavatóra utalhatott a városvezető.)

Ezt követően átadták az Orosháza Városért kitüntető díjakat, amelyet az idén dr. Bándi Rezső ügyvéd (külföldi tartózkodása miatt nem vett részt az ünnepségen), Götz Tibor nyugalmazott olajmérnök és Illyés Gábor (karitatív tevékenységéért) érdemelt ki.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 12. 08:55, hétfő | Belföld

Meghalt 291 beteg, 5077-tel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 291, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5077 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn,

2021. Április 12. 08:00, hétfő | Külföld

Az egykori miniszterelnök szerint ideje, hogy Harry és Vilmos kibéküljön

A nagypapájuk, Fülöp edinburghi herceg halála feletti gyász arra is alkalmat teremt Harry és Vilmos herceg számára, hogy félretegyék személyes ellentéteiket - mondta vasárnap Sir John Major volt brit miniszterelnök.

2021. Április 12. 07:00, hétfő | Belföld

Túl a 2,8 millión: jól halad az oltási program

Jól halad az oltási program Magyarországon - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a közmédiának vasárnap.

2021. Április 12. 06:00, hétfő | Külföld

A Covid-19 elleni gyógyszert szabadalmaztak Oroszországban

Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert - jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) Immunológiai Intézete.