Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Május 26. 16:12, szombat | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Tavaszváró Pünkösdölő

Tavaszváró Pünkösdölő

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tavaszváró Pünkösdölőt szervezett május 26-ára.

A néptáncról szóló esemény műsorvezetője Bara Alexandra volt, aki az iskola elballagott diákja és korábban hat évig néptáncolt.

A néptáncfesztivált Bicsánszky József az intézmény igazgatója nyitotta meg, majd Laurinyecz Mihály kanonok – plébános osztotta meg ünnepi gondolatait.

A gyermekcsoportok műsora előtt az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kaláris Gyermekcsoportja egy pünkösdi népszokást mutatott be. Felkészítőjük Orbánné Kovács Ilona tanítónő és Sitkei Katalin ének tanárnő.,

A vidám, táncos délelőttön a csorvási Kisze Citera együttes biztosította az élő térzenét. Az egyesület két éve zenél együtt, a XVI. országos Népzenei Verseny területi válogatóján kiváló helyezést értek el, az országos versenyen ezüst fokozatot szereztek. Vezetőjük Bernáth Kata.

A táncok közben a nép iparművészek kirakodó vására is várta az érdeklődőket. Látható volt az orosházi foltvarró klub művészmunkái, textiljáték készítők, gyöngyfűzők, csuhék, szalmák és az orosházi Méhész Klub méz különlegességei is.

A Néptáncfesztivál napján nyolc együttes énekét és táncát láthatták az érdeklődők.

Elsőként az Orosháza Város önkormányzati óvodája állított össze néptánccsoportot. Az óvodában sok éve zajlik gyermektánc foglalkozás, elsősorban a nagycsoportosok, de az érdeklődő kisebbek is részt vesznek ebben a tevékenységben. Felkészítőjük Halász Éva óvodapedagógus, gyermektánc oktató volt.

Második fellépő aa Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium nagycsoportos óvodásai voltak. A jó hangulatú és jó ritmusérzékű gyerekek a király és királylány választást elevenítették fel Mihutz Margit és Gyúrósiné Tóth Gabriella óvodapedagógusok segítségével.

A TMKIT Vörösmarty Mihály Tagintézmény 1/A. osztályos kisdiákjai egy tehetséggondozó program keretében kezdték tanulni a néptáncot. A gyermekek nagy örömmel vesznek részt a táncos órákon. A műsort összeállította: Orbáné Kovács Ilona, a dalok Dávidné Bartha Szilvia énektanárnő ismertette meg a gyerekekkel.

A Vörösmarty Mihály Tagintézmény másodikosai gyermekjátékokat és ugrós táncot mutattak be, melyet szintén Orbánné Kovács Ilona tanított meg a kicsiknek. A daltanulásban Makó Ildikó énektanárnő segített.

A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 4/A. és 4/B. osztálya heti 1 órában tanulja a néptáncot. A fiúk botos táncot adtak elő, felkészítő nevelőjük Ravaszné Horváth Katalin volt.

A Napsugár Gyermekcsoport rábaközi játékokat, táncokat mutattak be, melyet Orbánné Kovács Ilona segítségével tanultak meg.

A Református Két Tanítási nyelvű Általános Iskola 5/A. osztálya néptánc fűzéseket mutatott be. A táncot Szemenyeiné Vasadi Valéria tanította.

A nap utolsó előadását az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda néptánccsoportja mutatta be egy délalföldi ugrós keretében, Felkészítő tanára Orbánné Kovács Ilona.

A Tavaszváró Pünkösdölő néptáncfesztivál megálmodója és immár 7. éve főszervezője Orbánné Kovács Ildikó, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanítója, gyermektánc oktató.

Az eseményen készült képeket itt tekinthetik meg!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.