Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Augusztus 10. 19:04, szerda | Helyi
Forrás: Orosházai Városüzemeltetési és Szolgáltató Kft., www.oroscafe.hu, www.beol.hu

Tavasztól nem szippantanak

Tavasztól nem szippantanak

A környezet védelmét, a lakosság és az Orosházán működő cégek, társaságok érdekét is szolgálja az a nagyszabású szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését és a szennyvíztisztító telep bővítését szolgáló beruházás, melyre az

Szerda délelőtt a városházán bejelentették, hogy a második körben is nyert Orosháza a csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztésére kiírt pályázaton, aminek előkészítése 2006-ban kezdődött az akkori alpolgármester, Molnár Béla vezetésével.

Az úthálózatot is érinti a csatornahálózat építése, a beruházás során a belterületi úthálózat egy jelentős része is megújulhat

- Felborul majd a város mindennapi élete, komoly változások lesznek tavasztól, amikor elkezdődnek a kivitelezési munkák a Szőlő városrészben, Gyökeresben, Rákóczitelepen, Szentetornyán. Elkerülhetetlen, de lesz közlekedési nehézség, műszakilag megoldandó feladat, amit csak a megértő lakossággal együtt oldhatunk meg - fogalmazott dr. Dancsó József. szerdai sajtótájékoztatóján.

A 2010-es önkormányzati választások után a koordináció Csizmadia Ibolya alpolgármesterhez került, aki a sajtótájékoztatón ismertette a műszaki adatokat.
- A projekt összköltségének 85 százalékát vissza nem térítendő támogatás formájában az Európai Unió állja, a beruházást 2014. március 30-ra kell befejezni. Összesen 62,5 km gerincvezeték és 15 km nyomóvezeték épül ki és 3200 ingatlan kapcsolódhat rá az orosházi csatornahálózatra. Ezzel a város csatornázottságának aránya a jelenlegi 58 százalékról 87 százalékra emelkedik. A teljes költség nettó 6,6 milliárd forint lesz, ebből az unió 5,1 milliárdot ad. A város önereje 900 millió forint, de ezen felül további 610 milliós saját erőt tesz bele a beruházásba az önkormányzat – mondta az alpolgármester.

Kiemelte, hogy a csatornázás mellett a meglévő szennyvíztelepet is felújítják és bővítik, hiszen a jelenlegi 6630 m³/nap kapacitással nem fogja bírni a kibővült hálózati terhelést. Az átalakítás után 7600 m³/nap szennyvíz fogadására és tisztítására lesz alkalmas.
- Ezzel nagyban csökken a szennyvíz okozta környezetszennyezés, javul a felszíni és felszín alatti vizek állapota és nő a környezeti biztonság. A pályázat részeként az átemelőkre biofiltereket szerelnek, ezek meggátolják a környezetükben érezhető szaghatást. A beruházás elkészülte után javul a lakosság életminősége és nem utolsó sorban a csatornázott területek értéke is megnő – fogalmazott Csizmadia Ibolya. Hozzátette, az elkészülő művek Orosháza tulajdonába kerülnek, a város vagyonát gyarapítják, az üzemeltetést pedig továbbra is a Békés Megyei Vízművek Zrt. végezi.
2012 tavaszán indulhatnak a gépek

- Ez lesz Orosháza történetének legnagyobb volumenű beruházása – ezt már dr. Dancsó József polgármester hangsúlyozta. Elmondta, hogy a tervek szerint szeptemberben kiírják a közbeszerzést és jó esetben novemberben eredményt hirdetnek. Télen azonban nem kezdődik el az építkezés, 2012 kora tavasszal indulhatnak a gépek. Először Rákóczitelepen, Szentetornyán, Gyökeresben és a Szőlő városrészben indul a munka, onnan haladnak majd a város belseje felé.

 

Ha lesz csatorna, nem kell már szippantani


Kiemelte, hogy a csatornázás Orosháza minden lakosára hatással lesz – a város több pontján változik a közlekedési rend és elterelésekre, lezárásokra kell majd számítani.
- Ha a munkák elkezdődnek, a város mindennapi élete rendkívüli módon felbolydul. Ezért már előre is türelmet és együttműködést kérünk a lakosoktól. Sok lesz a kényelmetlenség, amit nem lehet elkerülni, azonban ha elkészül a csatornázás rengeteg ember életét könnyíti majd meg. Tudom, hogy számtalan előre nem látható probléma is felmerülhet az építéskor. A beérkező észrevételeket, panaszokat a Burka László vezette Víziközmű Társulat és a Csizmadia Ibolya alpolgármester irányítása alatt álló szakmai csoportok kezelik majd.
Belvíz ellen

A városvezető úgy fogalmazott, hogy az elmúlt években folyamatosan belvízzel küzdő városrészek problémájára is megoldás lesz a csatornahálózat bővítése. Elhangzott, hogy a lakosok számára nagy költséggel járó folyamatos szippantásnak is vége lesz a csatornázással. Megtudtuk azt is, hogy a munkálatok során több mint 15 km úthálózat újul meg teljesen, ott ahol feltörik az utat a csatorna miatt, teljes szélességében helyre is állítják majd. A polgármester fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a város a nehézségek ellenére is kiemelten kezelte és kezeli a csatornázást.
- Mikor a testület döntött a pályázat benyújtásáról, akkor az önkormányzat nem csak lakossági terheket vállalt át. A vállalkozások csatornázási önrészéből több mint 380 millió forintot a város fizet majd. Ezzel is segíteni kívánjuk a helyi cégeket, vállalkozásokat – zárta a tájékoztatót dr. Dancsó József.

Címkék: szennyvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.