Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2011. December 13. 16:52, kedd | Helyi
Forrás: hvg.hu

Támadás Belgiumban: négy halott, 64 sérült

Támadás Belgiumban: négy halott, 64 sérült

Négy ember meghalt, 64-en pedig megsérültek kedden a belgiumi Liege-ben, amikor robbanások és fegyverropogások rázták meg a belvárosi Saint Lambert teret.

A korábbi, három elkövetőről szóló hírekkel szemben úgy tűnik egy magányos fegyveres felelős a támadásért, aki tette után öngyilkos lett. Egyelőre nem tudni, mi áll a támadás hátterében, de a hatóságok szerint nem terrorakció történt.

A belga rendőrség már korábban is ismerte azt a Nordine Amrani nevű férfit, aki kedden tűzet nyitott a tömegre és gránátokat robbantott fel Liege forgalmas belvárosában, a St. Lambert téren - jelentette a BBC belga lapértesülésekre hivatkozva. Korábbi beszámolók szerint még két elkövető vett részt a támadásban, de ezt a hatóságok cáfolták. A BBC szerint az ügyész azt is bejelentette, nem terrorizmus áll a robbantások és a lövöldözés hátterében.

Az elkövetőkről korábban ellentmondó hírek érkeztek: egyes hírek szerint kettejüket már elfogta a rendőrség, a harmadik elmenekült. Ezzel szemben a Le Soir azt írta, az egyik támadó is meghalt. A Guardian tudósítója azt közölte, egy támadó önkezével vetett véget az életének, egy támadót elkaptak, a harmadik pedig elmenekült.

Most a BBC szerint kiderült, Amrani egyedül követhette el a tettét. Egy, az interneten keringő mobiltelefon-felvételen állítólag az volt látható, amint elfogják az egyik férfit. A kép eredetiségét nem erősítették meg. A Guardian szerint a fotót a Le Soir munkatársa készítette.

A La Libre francia nylevű belga lap korábban azt írta, 47-en sérültek meg, később a Le Soir már 64 sérültről írt. A súlyos sérültek között van egy 2 és fél éves gyerek is, akinek jelenleg életveszélyes az állapota. Holland mentősök is segédkeztek Liege-ben, amelynek kiürült belvárosa felett rendőrségi helikopterek köröztek.

A belvárosba vezető utakat lezárták, tűzszerészek is úton voltak a helyszínre - tette hozzá a BBC. A Le Soir szerint a megnövekedett forgalom miatt akadozott a mobilszolgáltatás a városban.

Az eset a város bírósága közelében történt. Amrani egy ház tetejéről dobált gránátokat az emberek közé, mielőtt öngyilkos lett - tette hozzá a BBC, amely szerint a férfit korábban fegyverbirtoklásért 58 hónapos büntetésre ítélték 2008 szeptemberében. A robbantások után gépfegyverlövések is eldördültek - tette hozzá a Le Soir.

Egyes beszámolók szerint a gránátok egy buszmegállónál robbantak fel, a rendőrség pedig később több fel nem robbant gránátot is lefoglalt a helyszínen. A belga hírügynökség azt közölte, hogy szemtanúk négy robbanásról beszéltek.

Címkék: belgium, merénylet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.