Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. December 21. 15:48, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: InfoOrosháza.hu

Táblát törölni lehet!

Táblát törölni lehet!

Varga Zoltán Országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót szerdán délután, melynek témája az önkormányzatok szerepe és a köznevelési törvény volt.

A Parlamentben sok törvényt meghoztak a hét elején, köztük, ami nagyon fontos sok város számára az önkormányzati törvény és a köznevelési törvény.

Az önkormányzati törvénynél hosszú vita folyt, több mint 900 módosító javaslat érkezett a rendelethez, bár ezek csak technikai jellegű módosítások voltak, tehát érdemben nem változtatták meg az önkormányzati törvényt.

Ez a törvény minden önkormányzatnak egy új helyzetet fog teremteni. Egy „nagyon komoly hatalom koncentráció”, amely a képviselő megítélése szerint párpolitikai célokat szolgál és teljesen háttérbe szorítja az önkormányzati autonómiát. „Erősen sérti azt az elvet, amely szerint ott dőljenek el a dolgok, ahol a legjobban ismerik az adott problémának a jellegét”.

Nem véletlen, hogy nagyon sok képviselő úgy fogalmazott, hogy a Tanácsrendszer visszaállítása történik. Olyan passzust tettek vissza ebbe a törvénybe az utolsó pillanatokban, mely kimondja, hogy amikor a feladat finanszírozásról leülnek a kormányhivatalokkal tárgyalni, akkor erősen vizsgálni fogják az önkormányzat gazdálkodását. Mennyire takarékos az önkormányzat gazdálkodása, kihasználja-e azokat az adózási jogokat, amelyeket a törvény az önkormányzatok számára biztosít.

Így térünk vissza ahhoz a folyamathoz, ami a rendszerváltás előtti időszakra emlékeztet, amikor az állami finanszírozás alku tárgya volt (ezen túl nem állami normatíva lesz, hanem a vizsgálat eredményéhez mérten fog eldőlni, hogy az önkormányzat mennyi finanszírozást fog kapni. Pl.: Ha Orosházán nem lesz Eb-adó, de a városban van 1.000 kutya, akkor kivizsgálják, hogy ebből mennyi adó bevétel lehetett volna és annyival kevesebbet kap majd a város – ezzel kényszerítve a városvezetőket bizonyos lépések megtételére).

A köznevelési törvényt egy visszafejlődésnek nevezte Varga Zoltán. Eddig egy Orosháza szintű város eltudta tartani az iskolákat mégis az állam fogja átvenni ezeket az intézményeket. „A visszaszerződés csupán azt jelenti, hogy Dancsó József reggel bemehet felkapcsolni a villanyt, letörölheti a táblát, este leolthatja a lámpákat, majd kifizetheti a rezsit.”- fogalmazott a képviselő.

Az Oktatásügyi Minisztérium kerettantervet fog készíteni, így elveszik a tantestület szabadsága. Ezentúl nem a lakosságnak és a tanári közösségnek kell megfelelnie az igazgatónak, hanem a kormány felé kell teljesítenie, mert az állam nevezi ki. Az önkormányzatnak semmilyen komoly beleszólása nem lesz az intézmény működésébe.

A vállalt feladatokat önerőből kell majd fedezni és a tervek szerint további forrás kivonásra lehet számítani oktatásügy terén, mely a pedagógusok létszám csökkenését fogja okozni.

A képviselő szerint nem szabadott volna hagyni ezt a lépést, hiszen Orosházának több mint 1 milliárd forintos évi bevétele van. „Dancsó József a köznevelési törvényt pártkatonaként szavazta meg és nem gondolt városa lakóira, intézményeire.”

A helyszínen készült videót itt tekinthetik meg.

Címkék: fidesz, iskola, mszp, oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV