Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Január 18. 14:31, szerda | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Szigorú garázdálkodás

Szigorú garázdálkodás

Hangzott el Fetser János, szocialista képviselő sajtótájékoztatóján. A közpénzen kiadott újságban megjelent egy interjú a polgármesterrel, erre reagált az MSZP frakcióvezetője.

Az elmúlt évet Dancsó József értékelte az Orosházi Média Kft. által kiadott újságban. Ott úgy fogalmazott, hogy szigorú gazdálkodást folytatott a városvezetés 2011-ben. Fetser szerint ez inkább „szigorú garázdálkodás, hiszen milliárdos bevétele van a városnak, csak nem oda teszik a pénzt ahol arra szükség van. Például az intézmények nem tudják kifizetni a számláikat, iskolákat vonnak össze, a csökkenő feladat ellátás mellett mégis emelték a helyi adókat és Csizmadia Gergely a Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójának céges gépjárművébe babaülés van szerelve, mert ő használhatja a kocsit magán célra is. Neki nem kell az üzemanyag árak miatt aggódni. „Fetser beszélt még a nulla Forintot érő részvények megvételéről is, melynek a kötvény kibocsájtás árfolyamvesztesége 800 millió Ft, amit az orosháziaknak kell kifizetni. A helyi adókat a képviselő véleménye szerint folyamatosan feléli a többséggel rendelkező Fideszes városvezetés.

A polgármester által fogalmazott” növekvő gazadási nyomás az országban” a frakcióvezető szerint az elhibázott gazdaság-politikának köszönhető. „A kialakult gazdasági helyzetért a Fidesz a felelős, hiszen bevezette az egy kulcsos adórendszert, mellyel a szegényebb emberek jártak rosszul. Több millió embert bizonytalanságba kergettek, melyet Dancsó is folytat, itt Orosházán, ők felelnek az üzemanyag árak emelkedéséért és a forint gyengüléséért.” Itt megemlíti a közmunka programot is: Az új Főtér helyén, a hidegben heti 6000 forintért, közmunkában dolgoznak az emberek.

Fetser János emlékeztetett arra is, hogy Bod Péter Ákos, Mellár Tamás és Járai Zsigmond Fideszes politikusok „figyelmeztettek, hogy ez zsákutca.” A képviselő szerint „az emberekre egyre nagyobb terheket raknak, semmilyen jogbiztonság nincs az országban, a megszerzett jogokat, például nyugdíjakat vesznek el a magyaroktól, az önkormányzati média (Oroscafe,Orosházi Élet, OVTV) köztudottan manipulál és torzít.”

„Ha diploma nélküli minisztert neveznek ki, pártkatonákat ültetnek a parlamentbe és az intézmények élére, akkor mindenki tudja, miről van szó.” – fogalmazott Fetser János. „A legbiztosabb rendszert, az oktatási rendszert szisztematikusan, évről-évre verte szét a Fideszes városvezetés. Lemondatták a vezetőket, hogy a saját politikai klientúrájukat erősítsék.”

Mezgével kapcsolatban megjegyezte a képviselő, hogy pár év alatt 3 neve is volt az iskolának. „A régi diákok már nem mennek be osztálytalálkozókra, mert megváltozott a neve az intézménynek.”

A tudásparkba több 100 milliót fektetett a város és most visszaadta az államnak. „Még csak olyan kikötést sem tettek, hogy azt rendszeresen kell használni oktatási célból” Ugyan ez a véleménye Fetser Jánosnak a tűoltóságot illetően is. Mikor megkapta az önkormányzat, le voltak robbanva a gépkocsik és az eszközök. „Sokat költöttünk rá, mégis visszakerül az államhoz.”

„A káoszt legjobban mutatja a kórház sorsa. Hosszú ideig nem kaptunk választ, hogy miként jutott odáig a helyzet, hogy nem tudja fizetni a számlákat, a beszállítókat. A végén kiderült, hogy csak épül le a kórház is. Tarthatatlan állapot, hogy csőd biztost és pénzügyi szakembert kellett felvenni, persze jó pénzért.” A frakcióvezető szerint ekkora eladósodással mindenki számára világossá vált, hogy nagy a baj és csak az ott dolgozók áldozatkészsége az, ami életben tartja az intézményt. „Féltjük az orosházi egészségügyet és annak jövőképét is.”

2011-ben a város lemondott több millió forintról, amit a fedett uszoda építésére nyert Orosháza. „Az akkori indok, amiért nem fogadták el, hogy az ellenzék képviselői nem támogatták a pályázatot. Ez nem igaz. A fürdő veszteséget termel, melyet beolvasztottak a nyereségesen működő Városüzemeltetésbe. Gyopároson elmaradnak a karban tartások, és nem értünk egyet azzal az állítással, hogy más fürdők is veszteségesek.”

Gyors összefoglalásként Fetser János elmondta, hogy „az önkormányzat és a város lakói között nincs viszony. A döntések nem a szegény családok megsegítésére szolgálnak, hanem a Fideszes klientúra érdekeit nézi. A lakásszövetkezeti ügyben nincs meg a bűnös, a munkanélküliség nőtt, a kórház és az iskola a padlón vannak.”

Végül pedig, megjegyzi, hogy „a polgármester ablakából látható az evangélikus iskolánál található buszmegálló, ami évek óta szét van verve. Miért nem vette még észre a polgármester? „

Címkék: mszp, politika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon