Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Szeptember 28. 14:45, szerda | Helyi
Forrás: Saját

Szennyvíz csatornázási beruházás

Szennyvíz csatornázási beruházás

A szennyvíz-projekt támogatási szerződést Dancsó József, polgármester írta alá szeptember 28-án a Polgármesteri Hivatal kistermében. Az ütemtervet Csizmadia Ibolya, alpolgármester ismertette.

Az orosházi szennyvízcsatorna-hálózat további kiépítésének előkészítése 2006-ben kezdődött meg. A beruházás nettó 6,6 milliárd forintos költséggel valósul meg, a csatornarendszer bővítése Rákóczitelepet, Szentetornyát, a Szőlő városrészt, valamint a korábban kimaradt utcákat érinti. Gyopáros nem részese ennek a pályázatnak, mivel turisztikai terület nem támogatható.

Ez Orosháza történetének egyik legnagyobb volumenű beruházása.

A projekt összköltségének 85 százalékát vissza nem térítendő támogatás formájában az Európai Unió állja. A projekt befejezésének várható határideje: 2014. március 30.

A projekt keretében 62,5 km gerincvezeték és 15 km nyomóvezeték épül ki. 3200 ingatlan kapcsolódhat rá az orosházi csatornahálózatra. A város csatornázottságának aránya a jelenlegi 58 százalékról 87 százalékra emelkedik.
Sarkalatos pontja a beruházásnak a meglévő szennyvíztelep felújítása, és bővítése, hiszen a telephely kapacitása nem teszi lehetővé a jelenleginél nagyobb terhelés kezelését. A szennyvíztelep az átalakítással 7600 m³/d szennyvíz mennyiség fogadására és tisztítására alkalmas korszerű szennyvíztelep épül (a jelenlegi kapacitás 6630 m³/d).

A megújult csatornahálózat és a korszerű szennyvíztisztító telep segítségével minimálisra csökken a szennyvíz okozta környezetszennyezés, javul a felszíni és felszín alatti vizek állapota és nő a környezeti biztonság. Az átemelőkre szerelt biofilterek meggátolják a környezetükben érezhető szaghatás. Összességében javul a lakosság életminősége és nem utolsó sorban a csatornázott területek értéke is nő.

Az újonnan épülő csatornahálózat mellett, a már meglévő, rekonstrukcióra váró hálózatba is telepítenek biofiltereket, összesen 23-t.

Ki kell emelni az egészségügyi jelentőségét is a beruházásnak, hiszen a biológiai, kémiai szennyezés áttételesen a lakosság által fogyasztott növényekben raktározódik. A szennyvíz korszerű elvezetésével az ilyen jellegű kockázatok is jelentősen csökkennek.

A munkálatok során több mint 15 km úthálózat újul meg teljesen.
Az elkészülő művek Orosháza tulajdonába kerülnek, a város vagyonát gyarapítják, az üzemeltetést pedig továbbra is a Békés Megyei Vízmű Zrt. fogja végezni (amelyben Orosháza jelentős tulajdonhányaddal rendelkezik).

Csizmadia Ibolya, alpolgármester ismertette az ütemtervet, melynek első mérföldkövea nemzetközi tanácsadó kiválasztása, mely folyamatban van. Vele szerződéskötés szeptemberben lesz. A második lépcsőfok a projektmenedzsment valamint a mérnöki feladatokra való kiválasztás, a kiírási idő pontja 2011 október. Ez azt jelenti, hogy a szerződéskötés várhatóan decemberben lesz, mind a két esetben. A harmadik mérföldkő a kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás kiírása. Az ajánlattételi felhívás novemberben fog megjelenni a szennyvíz tisztító telep, a csatornahálózatok, valamint a szennyvíz iszap tárolására és kezelésére alkalmas építmények ügyében. A szerződéskötés időpontja, várhatóan jövő év márciusában lesz. Az utolsó lépés az eszköz beszerzés, mely 2012 májusára van előre ütemezve, a szerződés kötés időpontja, 2012 júliusa.

A beruházás kellemetlenségekkel fog járni, de a tervezők igyekeztek a munkálatokat úgy előkészíteni, hogy a lakosság mindennapi életvitelét a lehető legkisebb mértékben befolyásolják.

A munkálatok tavasznál előbb nem kezdődnek el, hiszen a téli időszakban az időjárás nem teszi lehetővé a zökkenőmentes munkavégzést. Előreláthatólag a Szőlő városrészben, Rákóczitelepen, Szentetornyán, valamint Gyökeresben indulnak el a munkagépek legkorábban. A konkrét tervekről a későbbiekben tájékoztatjuk a lakosságot.

Forgalmi rend várhatóan a város több pontján meg fog változni átmenetileg. Az önkormányzat folyamatosan és előre tájékoztatja a lakosságot a várható változásokról.

A beruházásnak köszönhetően érzékelhetően javulni fog a belvízhelyzet a városban, hiszen a csatornahálózatnak köszönhetően a víz a kiépített rendszerbe kerül, így nem terheli oly mértékben a talajt. Mivel elsősorban a város külső részeit érintik a munkálatok, ahol egyébként is komoly problémát okoz a belvíz (ld. Rákóczitelep, Szentetornya), a javulás kézzel fogható lesz.

Címkék: szennyvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -