Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Augusztus 07. 08:22, kedd | Helyi
Forrás: nol.hu

Szamárvezető autósoknak: körforgalom turbósítva

Szamárvezető autósoknak: körforgalom turbósítva

Ha valaki Orosházáról Szegedre szeretne eljutni, Hódmezővásárhelyen találkozhat az új turbókörforgalommal, mely az átlagosan napi 28-32 ezer járműnél nagyobb forgalmat torlódások nélkül elbírja.

Különös körök borzolják az autósok idegeit Győrben, Hódmezővásárhelyen és Érden. A forgalmas útkereszteződésekben nem a gabonatáblákat elvétő, rossz helyen leszálló földönkívüliek hagyták hátra nyomukat: a közútfejlesztők próbáltak ki egy új csomóponttípust.

A Hollandiában kifundált szokatlan közúti csomópont, a turbó körforgalom. Arra, hogy a sajátos kialakítású kereszteződés mivel érdemelte ki a nagy teljesítményt sugalló "előnevet", több válasz is van. A legkézenfekvőbb, hogy a forgalomtechnikai megoldás valóban nagy teljesítményű: átbocsájtó képessége mintegy kétszerese az egyszerű körforgalmakénak. Más magyarázatok szerint a csomópont különös alakú "középszigete" miatt kapta a turbó jelzőt. De vannak, akik úgy tartják, egyszerűen nem sikerült jobb magyar nevet találni a létesítménynek. Akármi is legyen az ok, ha az új körforgalom beválik, akár több száz épülhet hazánkban, ha nem, csak egy-két tucat.

Utóbbiakat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. mindenesetre máris megépítené. Lapunk úgy tudja: az állami beruházó tizennyolc helyen létesítene turbó körforgalmat az országos közúthálózaton. A terv annyira komoly, hogy a meglévő három ilyen csomópont után hamarosan elkészül a negyedik. A 4-es főúton legalábbis Szolnoknál épül az új turbó, és lesz még ilyen Szeged és Algyő között a 47-esen, Miskolcnál a 26-oson és az 5-ös főúton is. A legjobban azonban Kecskemét térségét turbósítják: itt egyszerre tíz nagy teljesítményű körforgalom programjának beindítására készül a NIF.

A 300-400 millió forintért – a különszintű csomópontok árának harmadáért, negyedéért – kialakítható, újfajta kereszteződésekben a szakemberek azért látnak fantáziát, mert látszólag egyszerű megoldást kínálnak a nagy forgalmat bonyolító, irányonként kétsávos utak szintbeli keresztezésére. A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit (KTI) Kft. szerint sokkal jobbat, mint a hagyományos lámpás kereszteződések, amelyek lassítják a közlekedőket, és alkalmanként hatalmas torlódásokat okoznak. És jobbat, mint az átlagosan napi 28-32 ezer járműnél nagyobb forgalom mellett túlterheltté váló egysávos körforgalmak. - írja a nol.hu, ahol további részleteket és videót is talál az újszerű csomópontról.

Címkék: Magyar közút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.