Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Október 20. 07:55, kedd | Belföld
Forrás: vasarnap.hu

Szakály: A trianoni békediktátum tragédiája nemzeti összetartozássá nemesedett

Szakály: A trianoni békediktátum tragédiája nemzeti összetartozássá nemesedett

Nagyon sajnálatosnak érzem, hogy éppen idén, amikor a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezünk, akkor nem lehetünk együtt.

Az emlékezések döntő többségét – érthető okokból – el kellett halasztani vagy az online térbe kellett költöztetni. Akkor, amikor a trianoni békediktátum tragédiája hosszú idő után a nemzeti összetartozássá nemesedett” - nyilatkozta lapunknak adott interjújában Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója.

– Mi az aktualitása az október 20-21-én megtartandó, VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár által szervezett konferenciának?

– Az 1919-1920, a Trianonhoz vezető út című konferenciánkat eredetileg márciusban rendeztük volna meg, azonban a járványveszélyre tekintettel el kellett halasztanunk. Ugyanezen okból a rendezvény helye is megváltozott; eredetileg az Országházban zajlott volna, de a pandémia miatt a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár épülete ad majd helyet neki (persze a járványügyi előírások szigorú betartása mellett). Korlátozott számban – előzetes regisztrációt követően – tudunk látogatókat is fogadni. A konferenciát természetesen online is közvetítjük intézetünk honlapján.

Fontos a virtuális tér, de az az igazi, amikor ténylegesen együtt lehetnek az emberek – főleg egy ilyen téma kapcsán. Nagyon sajnálatosnak érzem, hogy éppen idén, amikor a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezünk, nem lehetünk együtt. Az emlékezések döntő többségét – érthető okokból – el kellett halasztani vagy az online térbe kellett költöztetni.

Akkor, amikor a trianoni békediktátum tragédiája hosszú idő után a nemzeti összetartozássá nemesedett.

A nemzet szétszakítottsága után is magára talált a magyarság – sajnos éppen ezt a méltó és közös megemlékezést nehezítette meg a COVID.

A teljes cikk ITT olvasható!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt