Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 09. 18:25, vasárnap | Helyi
Forrás: Saját

Összefogtak a képviselők

Összefogtak a képviselők

A gázos ügy elkerülése végett, minden képviselő félre tette a politikát és csak a megoldásra koncentráltak.

Az MSZP-s és a Jobbikos képviselők már 3 óra előtt megérkeztek a terembe. 15:10 perckor még a polgármesterre, az alpolgármesterekre és a Fideszes képviselőkre várunk.
A hangjelzés után két-három perccel megjelennek a hiányzó személyek is a teremben.
Negyed négykor megérkezik a polgármester is.

Az ülésről hiányzik Bogdánffy Csaba (MSZP) és Dávid Zoltán (Fidesz).

A tegnap bejelentett krízis helyzet megoldására hívták össze a testületet. A napirendi pontot 12 igennel, egyhangúan elfogadták. Dancsó József, polgármester tájékoztatja a jelenlévőket, hogy pénteken (2011.10.07-én) kapott egy faxot, ami nem hivatalos eljárás. A GDF-Suez által küldött üzenetben az állt, hogy az Orosházi Lakásszövetkezet 58 millió forintos tartozással van elmaradva a gázszolgáltató felé, így hétfőn reggel kikapcsolják a gázt 1200 háztartásban. A polgármester pénteken megkérte kollégáit, hogy menjek be a hivatalba, és közösen találjanak egy javaslatot, miként lehetne megoldani a problémát. Ha a képviselő testület elfogadja a javaslatot, akkor még a mai napon értesítik a gáz szolgáltatót a döntésről. A polgármester egy inkasszó joggal egészítette ki a javaslatot, hogy ha 1 éven belül nem tudják vissza törleszteni a 30 millió forintot, akkor is hozzájusson az összeghez az önkormányzat.

Első felszólaló Füvei Sándor (MSZP) képviselő. Tóth Istvánhoz, a két hete megválasztott orosházi lakásszövetkezet elnökéhez intézett kérdéseket. Kiemelte, hogy az előterjesztés sok mindenről nem számol be, így az elnök úr tud majd választ adni. „Hogy kerülhetett az önkormányzat ilyen lehetetlen helyzetbe? Hogyan termelődött ki ez az 58 millió forintos adósság? Hány év alatt és hány lakást érint? Amiről ma döntést akarunk hozni, mindenkit érint.” – kérdezte a képviselő.

Tóth István válaszában elmondta, hogy ő nem tudott erről a krízis helyzetről, mikor átvette a lakásszövetkezet vezetését. „második hete, hogy átvettem a lakásszövetkezet vezetését. Nem volt információm arról, hogy milyen nehéz helyzetben van a szervezet. Hogy hogyan alakulhatott ki a helyzet, nem tudom megmondani. Kaotikus állapotok vannak a könyvelésben. A délután folyamán fog a könyvvizsgáló tájékoztatást adni arról, hogy is kell állnia a lakásszövetkezetnek. Nagyfokú felelősség terheli a főkönyvelőt is, akinek a munkáját vizsgáljuk”

Fetser János (MSZP) elmondja, hogy nem csak a panelházakban van probléma. A kertes házakban élők is nehezen tudják fizetni a közüzemi számlákat, de abban egyet ért a polgármesterrel, hogy tisztán kell látni a helyzetet. „egyetértünk azzal, hogy ezt meg kell oldani és kezelni kell. Ez a probléma nem csak a panelokban áll fenn, hanem máshol is. Nem csak itt kell segíteni. Egyet lehet érteni polgármester kijelentésével, hogy tiszta képet kell látni. Hallani arról, hogy kettős könyvelést vezetett a lakásszövetkezet vezetője, vagy a könyvelője. Vizsgálják ki, hogy a törvénytelenségek sokaságát miért és ki követte el?”

Kovács Árpád (Fidesz) megkérdezte Tóth Istvántól, hogy az átadás-átvétel megtörtént-e? Az elnök válasza: Nem.

Németh Norbert (Jobbik) az Apa kezdődik reklámhoz hasonlította a helyzetet. Nagyobb szociális alap létrehozását javasolta.

A lakásszövetkezet ügyvédje, Molnár Imre válaszolt Fetser János kérdéseire. „Pontos információink vannak a nekünk tartozók személyéről, ennek összetételéről, kialakulásának részletes okairól. Jelenleg 104 ember tartozik 58 millió forinttal, emellett még 20 milliós egyéb adósságuk is van, így több mint 500 család tartozik kisebb-nagyobb összegekkel. A lakásszövetkezet nem behajtó céget bízott meg, hanem a mi munkatársunk kereste fel a nagy tartozókat és egy kivételével szóba is álltak vele és így felmértük mindenkinek a helyzetét. Sajnos az adósok többsége akkor jelentkezik, amikor már kopogtat a végrehajtó. Hogy ha valaki valóban szociális rászoruló, akkor legalább annyi fáradságot vegyen, hogy felkeresi támogatási kérelmével az arra jogosult szervezet és írásban kérelmezzen. Felmértük, nagyon sok ilyen szociális rászoruló van.” Molnár kiemelte, hogy a deviza hitelesekkel nem tudnak mit kezdeni, elsőként a bankba fizetik a kötelezettségeiket.

Kovács Árpád kivételesen egyetért Fetser Jánossal, hogy kérdőre kell vonni a felelősöket és le kell mondaniuk azoknak, akik ebbe a helyzetbe hozták a várost.

Burka László (MSZP) Tóth Istvántól kérdezi, hogy ha sokan a deviza hitellel is el vannak maradva és egyéb számlákat sem tudnak időben fizetni, akkor a havi 2,5 millió forint törlesztőt, hogyan tudják majd állni a lakosok?

Tóth úr válasza: „először az adósságot kívánjuk törleszteni és menet közben fogjuk kiszámolni, hogy ez mit jelent a lakóknak. Jelenleg úgy számolunk, hogy ha mindenki rendesen fizet, akkor pár hónap alatt le tudjuk dolgozni az adósságot. Kiemelném azonban, hogy menet közben már látjuk, mire elég a pénz és tudunk módosítani.”

Zalai Mihály alpolgármester szerint a lakásszövetkezet feladata az lett volna, hogy törvényesen működjön és bölcsen gazdálkodjon, a hátralékok behajtását pedig indítsa el, megelőzve az olyan helyzetek kialakulását, mint a mostani. Ehelyett felkeresték a lakosokat, hogy mégis mennyien és miből élnek, pedig ez nem az ő dolguk. „egyet értek Fetser Jánossal, tisztázódott nagy nyilvánosság előtt, hogy az átadás-átvétel nem történt meg. Kérem az előző vezetést, hogy működjön közre ebben az átadás-átvételben, mert mindenkinek az az érdeke, hogy ebben a kritikus helyzetben egy biztos vezetése legyen a szövetkezetnek.”

Német Béla (Fidesz) Tóth urat kérdezte, hogy ha nem volt adás-vétel, akkor rendelkezik-e egyáltalán aláírási joggal és van-e olyan technika, amivel a nagy tartozóknál egyénileg kikapcsolják a szolgáltatást?

Tóth István: „igen lehetséges. technikailag kell megtalálni azt a megoldást, hogy mi lekapcsoljuk és ők biztosan ne tudják visszakapcsolni. Ez nem költség, esetleg pár ezer forint.”

Horváth József (Fidesz) kiemelt, hogy a helyzet miatt elkezdik majd használni az elektromos készülékeket, ami tűz és baleset veszélyes megoldás. A vörös iszap katasztrófához hasonlónak vélte a kialakult helyzetet. „Jövő pénteken újabb küldöttgyűlés lesz, ahol a letisztázzuk a háttérproblémákat. Elért minket a vörös iszap, mert az ami itt történt ,az vetekszik a kolontári tragédiával. A volt vezetést terheli a felelősség!”

Füvesi Sándor: „Egyetértek a Fidesz frakció azon tagjaival, akik az elszámoltatást és felelősségre vonást szorgalmazzák és nem a bürokratikusság mögé bújnak, mert ez ugyanúgy maszatolás, mint amit az ügyvéd úr mondott. Devizahitel problémája nagyon sok embernek van, akik most nézik a tévét, joggal kérdezik meg tőlünk, hogy rajtuk mikor segítünk? Döbbenetes, hogy nem volt átadás-átvétel és hogy a felújítási alap is eltűnt. Kérdezem, hogy valóban nincs elfogadott 2010-es mérlege a lakásszövetkezetnek, és hogy tényleg kettős könyvelést vezettek? Mert ha igen, akkor melyik az igazi?” – fogalmazott a képviselő.

Molnár Imre elmondta, hogy a 2010-es mérleget nem fogadták el, így a mai napon könyvvizsgálás folyik a tavalyi évre.

Fetser János reagál a jogász szavaira: „. A probléma kettős, szociális és büntető jogi. Hol vannak a pénzek? Megkérdeztem a pénzügyi osztályvezetőt. Kamatmentes kölcsönt kaptak a várostól. A mindenkori állam próbálta biztosítani, hogy felújítsák a paneleket. Ablak csere, szigetelés.. stb. Ez a kertes házakban nem történik meg. Kezdeményezem, hogy Orosháza város tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen és kössük ki, hogy a lakásszövetkezet elmúlt 5 évének összes vezetője mondjon le.” A frakció vezető javasolta azt is, hogy a kertes házakban lakók is kaphassanak valamilyen támogatást.

Németh Norbert egyetért Füvesi Sándorral, hogy legyenek meg a felelősök, majd hozzá teszi, hogy az emberek vagy esznek, vagy fűtenek manapság.

Csizmadia Ibolya alpolgármester nyugtatni szeretné választó körzetét és más lakosokat, hogy akik tisztességesen fizettek, ne járjanak rosszul.

A polgármester lezárta a vitát. Összegzésül elmondta, hogy a felelősségre vonást végre kell hajtani.

Fetser János két módosító indítványt nyújt be. Az egyik, hogy a 30 millió forintot növelje meg az önkormányzat 5 millióval, hogy a kertes házakban élőknek is jusson segítség. A másik pedig, hogy a képviselő testület tegyen feljelentést a rendőrségen.

Az első javaslatot 3 MSZP-s igennel, P Fideszes nemmel és 1 Jobbikos tartózkodással elutasították. A második javaslatot módosították. Amennyiben a lakásszövetkezet elnöke október 10-én nem teszi meg a feljelentést, abban az esetben Orosháza Város Önkormányzata fordul a rendőrséghez. 13 Igennel elfogadták.

Német Norbert képviselő egy szót szeretett volna változtatni, ezt 1 Jobbikos igennel és 12 nemmel elutasították.

A polgármester javaslata az inkasszóról szól, ezt 13 igennel, mindenki támogatta.

Ha a gázszolgáltató elfogadja a 30 millió forintot, akkor tudunk mivel főzni hétfőn is!

Címkék: Testületi ülés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.