Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Április 04. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: Békés Megyei RFK

Részeg szemüveg a józan közlekedésért

Részeg szemüveg a józan közlekedésért

Az ittasság veszélyeire hívják fel a figyelmet az ötletes eszközzel.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a városi baleset-megelőzési bizottság április 6-án tart az ittasan történő közlekedés veszélyeire figyelmeztető rendezvényt.A programon résztvevők a részegséget szimuláló szemüveget próbálhatják ki kerékpárral illetve gyalogosan.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyan nem történik több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset a két húsvéti ünnepnapon, mint az év más időszakában, de azért mindig találkoznak a járőrök olyanokkal, akik ittasan vezetnek. Ennek veszélyeire próbálják meg felhívni a figyelmet a különleges eszközzel.

A szemüveg megmutatja, hogy mit érzékel az enyhén, vagy éppen súlyosan ittas közlekedő a körülötte lévő forgalomból. Így az eszközt kipróbáló maga is láthatja, hogyan tudna (vagy inkább nem tudna) reagálni egy veszélyhelyzetre.

A baleset-megelőzéssel foglalkozó szakemberek az alábbi időpontban és helyszínen várják az érdeklődőket:

Április 6-án a Csorvási út 66/A. (Magyar Közút Nonprofit Zrt. épületénél)

Az érdeklődők gyalogosan, illetve kerékpárra ülve próbálhatják ki az eszközöket, gépi meghajtású járművet nem vezethetnek vele.

Tavaly húsvét vasárnap és hétfőn Békés megyében összesen két személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Egyik halálos, a másik pedig súlyos kimenetelű volt, és mindkét baleset okozója szeszes italtól befolyásolt állapotban vezetett. Egy évvel korábban, 2010-ben a két ünnepnapon ugyancsak két sérüléssel járó baleset történt, de egyik baleset okozója sem volt ittas. Ennél is jobb volt a helyzet 2009-ben és 2008-ban, amikor egyik ünnepnapon sem hívták a helyszínelőket. A rendőrség kéri a rokonlátogatóba, illetve locsolkodni indulókat, hogy ha szeszes italt fogyasztanak, akkor ne üljenek kerékpárra, ne vezessenek motort, autót. A járművezetők alkoholos befolyásoltsága ugyanis jelentősen növeli a baleset bekövetkezésének kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV