Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Február 28. 19:15, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Bod Péter

Rendkívüli testületi, de semmi rendkívüli

Rendkívüli testületi, de semmi rendkívüli

Az történt, ami ilyenkor szokott. A várost irányító fideszes többség kitartott az akarata mellett, péntektől életbe lép az új orosházi buszmenetrend. Igaz, vizsgálják, mennyire válik be a holnaptól életbe lépő.

A szocialisták hétfőn kezdeményezték a rendkívüli testületi ülés összehívását, amelynek egyetlen napirendi pontja a március elsején életbe lépő helyi buszmenetrend módosítására irányult. Az ellenzéki párt a hat nappal korábban megtartott (február 22-én) testületi ülésen interpellációt intézett a menetrend ügyében Dancsó József polgármesterhez. Azt kifogásolták, hogy a város külterületi részei (Szentetornya, Rákóczitelep, Gyökeres) elérése és az onnan való bejutás a városba megnehezedik. A helyi szóhasználatban a járatritkítás és a körjárat fogalmaival írják le az új menetrendet bírálók a változásokat. Az interpellációra adott polgármesteri választ a szocik nem fogadták el.

A rendkívüli ülés előzményeihez tartozik, hogy a városvezetés és a várost vezető Fidesz frakció elutasítja az új menetrendet érintő bírálatokat, cáfolják a járatritkítás tényét, és véleményük szerint érdemi változást nem jelent az új menetrend. Ráadásul kvázi szerződésszegés lenne, ha ezt megváltoztatnák. Rákóczitelepen szombaton tiltakozógyűlést rendeztek, ahol egy most alakuló helyi civil szervezet nevében Botos Attila bejelentette, hogy hatszáz tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a hamarosan érvénybe lépő menetrendi változások ellen.

Az orosházi képviselő-testület működését szabályozó szervezeti és működési szabályzat (szmsz) szerint, amennyiben legalább négy képviselő kezdeményezi a rendkívüli ülés összehívását, akkor a polgármesternek nincs mérlegelési joga, össze kell hívnia. Az szmsz azt is rögzíti, hogy ebben az esetben a rendkívüli ülést az arra irányuló kérelem benyújtást követő három napon belül össze kell hívnia a polgármesternek. Ez történt meg csütörtökön.

Ugyancsak előzmény, hogy Dancsó József polgármester a szocialisták vádolta meg a szerdai sajtótájékoztatóján azzal, hogy ők állnak tiltakozó akció mögött, de ezt kevés konkrétummal támasztotta alá.

Az ülés kezdetén Füvesi Sándor (MSZP) ügyrendi javaslatként azt fogalmazta meg, hogy kérdésekkel és interpellációval is egészüljön ki a napirend. Ezt a Fidesz elutasította.

Szóbeli előterjesztést Dancsó József polgármester tette meg. Jelezte: a helyi tömegközlekedés nem kötelező önkormányzati feladat, ugyanakkor fontos helyi ügy. A szocialisták mindig támadták a helyi tömegközlekedést, soknak találták az elmúlt években azt az összeget, amit az orosházi önkormányzat biztosít a feladat ellátásához. Dancsó az előterjesztésében többször nyomatékosan jelezte: az MSZP mindig csökkenteni szerette volna az erre a célra szolgáló önkormányzati hozzájárulást. Ebben a helyzetben – amihez az is hozzátartozik, hogy a jegy- és bérletárakat senki nem akarja emelni – nem volt más megoldás, mint a buszok futásteljesítményének csökkentése. (Ezt mások járatritkításnak nevezik, vélhetően nem alaptalanul.)

A polgármester a rendkívüli testületi ülésen megismételte azt a szerdai sajtótájékoztatóján elmondottakat, ami szerint az új menetrend elleni tiltakozások mögött a MSZP áll. Ezt az ülésen, ahogy a szerdai sajtótájékoztató, egyetlen konkrétummal igyekezett alátámasztani. E szerint egy korábbi szocialista önkormányzati képviselő – a jelenleg ügyvédként dolgozó dr. Zelenák Gézáné – számolta össze a tiltakozó aláírásokat. (Továbbra sem érthető, hogy ha ez így is van – bár így összemosni a dolgokat nem túl elegáns – akkor a hatszáz aláíró tiltakozásán mit változtat egy, a múltban viselt képviselői tisztség.)

Nem azt mondtuk, hogy Orosházán nem kell tömegközlekedés – kezdte válaszát Fetser János, az MSZP frakcióvezetője. Elmondta: a Körös Volán Zrt. állami és önkormányzati összegekből is gazdálkodik a saját bevételén felül. Vagyis az adófizető pénzéből – tette hozzá.
Ön olyan, mint a kormánya: folyamatosan hazudik – fordult Fetser János a polgármesterhez, így minősítve Dancsó József beszédét és annak megállapításait. Gőgösnek nevezte a városvezetés magatartását, hozzátéve: ez nem csak az új buszmenetrend ügyében derül ki.

Nem vagdalkozni kell ebben az ügyben, hanem a megoldást keresni – fogalmazott Németh Norbert (Jobbik). Ezzel együtt úgy látta, hogy a Dancsó József napirendi előterjesztése tele volt csúsztatással. Nem kötelező a helyi tömegközlekedés, de nem volt kötelező feladat az új főtér építése sem – vont párhuzamot a jobbikos képviselő, aki szerint a város abból a pénzből, amit az elmúlt években a Körös Volánnak kifizetett kisbuszokat vehetett volna, és maga is megszervezhette volna a helyi tömegközlekedést. Számítása szerint ilyen módon akár 200 millió is rendelkezésére állhatott volna kisebb buszok vásárlására az önkormányzatnak. Dancsó József teljes értetlenségét fejezte ki e felvetés kapcsán.

Kovács Árpád (Fidesz) Rákóczitelep képviselője szerint nyitott kapukat döngetnek a bírálók, egyben felhívta a figyelmet, hogy március 7-én lakossági fórumot tartanak Rákóczitelepen.
Érdekes pillanatokon vagyunk túl: megszólalt Rákóczitelep képviselője – fogalmazott nem minden gúny nélkül Füvesi Sándor, Kovács Árpádnak címezve szavait. Emlékeztetett arra, hogy azon a szeptemberi testületi ülésen, amelyen elfogadták az új helyi buszmenetrendet az MSZP tiltakozott a tervezett változtatások ellen, de Kovács Árpád nem szólalt meg. A szocialisták soha nem mondtak olyat, hogy csökkentsék a helyi buszközlekedésre fordítandó önkormányzati támogatást – vágott vissza a polgármesternek Füvesi.

Kovács Árpád reagálva a szocialistáknak elmondta, hogy soha nem fog melléjük állni, mert világnézetileg nagyon messze állnak egymástól. (Noha néhány perccel korábban éppen ő beszélt arról, hogy nem kell pártpolitikát csinálni a menetrend változtatásokról szóló napirendi pontról.) Ezen ponton kicsit elszabadultak az indulatok. Németh Norbert Kovács Árpádhoz fordulva azt mondta, hogy „megszólalt a bukott lelkész is”. A polgármester erőteljesen rendre utasította a jobbikos képviselőt, és arra kérte, hogy kizárólag a tárgyról beszéljen.

Gémes Tibor a Körös Volán Zrt. személyszállítási osztályvezetője hozzászólásában úgy fogalmazott: nem tartalmaz nagy nyereséget ez a szolgáltatás, amit az is jelez, hogy egyetlenként jelentkeztek a feladatra. Jelezte azt is, hogy az utasok és a járatok kétharmadot egyáltalán nem érintik a változások.

Elekes Lajos alpolgármester egy statisztikát mutatott be, ami szerint az elmúlt öt évben a helyi tömegközlekedést igénybe vevők száma 33 százalékkal csökkent. Ha nem növelik az önkormányzati hozzájárulást, ha nem növelik a jegy- és bérletárakat, akkor egyetlen megoldás a buszok futásteljesítményének csökkentése lehetett – érvelt az alpolgármester.

Füvesi szerint addig volt kemény alkupozíció ebben a kérdésben, amíg szocialista polgármestere volt a városnak. Addig sokkal alacsonyabb volt az önkormányzati hozzájárulás és alacsonyabb jegyárakkal működött a helyi tömegközlekedés. Emlékeztetett rá, hogy például 2008-ban kétszer emelték (7 és 9 százalékkal) a jegyárakat, miközben abban az évben csupán 4,2 százalék volt az infláció. Egyben arra tett javaslatot, hogy péntektől állítsák vissza a régi menetrendet.

Viccesnek és komolytalannak nevezte ezt Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármester, aki a város iránt nagyobb felelősségre és egyben felelősségteljesebb munkát kért a szocialistáktól.

Közben külön csörtét vívott egymással Elekes Lajos és Füvesi Sándor. Füvesi azt kifogásolta, hogy Elekes pazarlásnak nevezte a rendkívüli testületi ülés megrendezését. Füvesi szerint furcsa dolog pazarlásnak nevezi a képviselő-testületi munkát. Elekes kitartott véleménye mellett. Kétségtelen, hogy egy diktatúra működtetése sokkal olcsóbb, mint egy demokráciáé – tehetjük hozzá.

Hol volt eddig Rákóczitelep és Szentetornya önkormányzati képviselője? – kérdezte Bogdánffy Csaba. Szerinte tavaly szeptember óta nem hallatta a hangját, nem képviselte a településrészeken élők érdekeit. Ezt mindkét megszólított politikus cáfolta.

Ha pillanatokra is, de megbomlott a rend az ülésen. A polgármester elvette a szót és kikapcsoltatta Fetser János mikrofonját, amikor az „erkölcsileg megbukott” Kovács Árpádról beszélt annak kapcsán, hogy néhány perccel korábban Kovács fogalmazott úgy: nem akar egy világnézeti platformra helyezkedni a szocialistákkal. Fetser szerint erre az MSZP nem is tart igényt.

Cáfolta a polgármester a szocialistáknak azt a kijelentését, hogy ők soha nem akarták csökkenteni a buszközlekedésre fordítandó önkormányzati támogatást. Ezt több korábbi testületi ülés jegyzőkönyvi idézetével támasztotta alá. Folyamatos vita alakult itt, sorozatos bekiabálásokkal a polgármester és Fetser János között. Az ellenzéki politikus nagyon nehezményezte, hogy nem kap szót. Az indulatos szóváltás lassan csitult.

A polgármester olyan tartalmú határozati javaslatot terjesztett elő, ami szerint hatályban hagyják a 2013. március elsejével életbe lépő menetrendet. (A rendkívüli ülést az MSZP azért kezdeményezte, hogy ezt helyezzék hatályon kívül.) Emellett vállalják, hogy 2013. június 30-ig három alkalommal teljes körű utasszámlálást végeztetnek, és amennyiben ezek eredményei igénylik a menetrendbe való beavatkozást, úgy azt módosítás céljából a testület elé terjesztik.

A szavazás előtt Zalai Mihály elmondta: minden ésszerű és jogszerű változtatásra nyitottak lesznek az utasforgalmi adatok elemzését követően.

Kilenc igen, és öt tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt