Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2011. December 01. 07:31, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológus kutatók úgynevezett CAT-szkennerek segítségével másolják a világhírű Stradivari-hegedűket annak érdekében, hogy fényt deríthessenek a páratlan hangszerek titkára.

A számítógépes axiális tomográfia (CAT) egyfajta röntgentechnika, amelynek segítségével minden apró részletét feltérképezhetik a hangszereknek. Az így kapott adatokat a tudósok arra használták fel, hogy egy szinte teljesen pontos másolatot készítsenek az egyik 307 éves hegedűről - írja a BBC.

Az ötlet még 1988-ban született meg Steven Sirr radiológus fejében, amikor véletlenül egy CT berendezésen felejtette saját hegedűjét. Ekkor lett figyelmes arra, hogy ez a hangszer nem csupán egy egyszerű faváz - annál sokkal bonyolultabb és összetettebb szerkezet, amelyet annál több lyuk és barázda szabdal belülről, minél öregebb. Az elméletek szerint nem kizárt, hogy ez adhatja különleges hangjukat is.

Végül az elmúlt években kértek kölcsön az amerikai Kongresszusi Könyvtárból egy eredeti Stradivari-hegedűt, amelyről több mint ezer felvételt készítettek - egy hangszerkészítő végül ezek alapján próbálta megalkotni a lehető legtökéletesebb másolatot. A tudósok elmondták: a másolat hangja végül kísértetiesen hasonlított az eredetiéhez, ami alátámasztja elméletüket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 13:52, szerda | Belföld

Itt a várva-várt magyar sci-fi előzetese

A Műanyag égbol című film cselekmény 100 évvel előre, 2123 Magyarországára repíti a nézőt.

2023. Február 08. 13:24, szerda | Belföld

Már 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban - közölte Szijjártó Péter.

2023. Február 08. 13:23, szerda | Belföld

BÁV: háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt.