Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 21. 22:04, péntek | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

„Varga István mondjon le!”

„Varga István mondjon le!”

Ez a mondat többször is elhangzott a Demokratikus ellenzéki szervezetek közös tiltakozó akcióján szeptember 21-én az orosházi Fidesz iroda előtt.

Az akciót az orosházi DK szervezte, Papp Róbert helyi DK elnöke nyilatkozott szerkesztőségünknek: „Nagyon örülök, hogy először sikerült összehozni a demokratikus ellenzéki erőket. Biztos vagyok benne, hogy ennek a kezdeményezésnek lesz még folytatása. A DK orosházi alapszervezete ebben nyitott és ebben érdekelt.”

Délután 5órakor elindult a menet varga István ügyvédi irodájától a Fidesz irodájáig. A tüntetők fakanalat, nyújtófát, az LMP képviselője cumit küldött ajándékba a Fideszes képviselőnek.

A beszédeket az LMP orosházi koordinátora Fanaczán IstvánnéSzuchánszki Márta az LMP Országos Politikai Tanács tagja orosházi koordinátor kezdte. Elmondta, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállása bekerült a Btk.-ba, de a média segítsége nélkül ez a próbálkozás is úgy csúszott volna le a falról, mint az LMP többi kezdeményezése. „Groteszk módon a siker igazi garanciája a kormánypártok szűklátókörűsége és Varga István volt, aki kijelentésével megalázta a nők jogait. (…) Be kell látniuk, a nők tiltakozása, az egész médiát beterítő felháborodás ijesztette meg a kormányt. Vajon most jöttek tá, hogy a szavazók fele nő?” – hangzott el Fanavzánné beszédében, aki hozzá tette még, hogy az erőszakos hatalomgyakorlást elveti az LMP és az egymást egyenlőnek tekintő férfi és nő közös munkáját ajánlja helyette.

Az LMP más tippet is adott a kormánynak ahhoz, hogy az emberek gyermeket vállaljanak. Többek között jogbiztonságot, létbiztonságot, munkahelyeket, tisztességes béreket, bölcsődei, óvodai férőhelyeket és lakhatáshoz való jogot kell elérni, mert ha ez sikerül, akkor lehet beszélni több gyermekről az LMP képvelője szerint.

Az MSZP szószólója Szin Jánosné volt, aki a nőket, anyákat megalázó megnyilvánulásnak nevezte Varga István mondatait, majd egy hazai kutatás eredményét ismertette, miszerint hetente legkevesebb 1 nő, havonta 1 gyermek hal meg családon belüli erőszak miatt. A Magyarországon elkövetett gyilkosságok 39%-át partnerkapcsolatban követik el, az ORFK adatai szerint 2011-ben 72 nő halt meg családon belüli erőszak miatt. Hazánkban évente átlagban háromszor annyi halálos áldozata van a családon belüli erőszaknak, mint a fejlett világ többi országában. Szin Jánosné hozzátette, hogy ezek csak a legtragikusabban végző esetek. Ennél lényegesen nagyobb azoknak a nőknek – egyes vélemények szerint minden 5. nő tekinthető ilyennek – és gyermekeknek a száma, akik rendszeres elszenvedői a fizikai vagy lelki bántalmazásnak. „E komoly társadalmi probléma kezelése, megoldása fontos feladat kell, hogy legyen. (…) A parlamentben a kezdeményezés alapján – méltatlan körülmények között (éjszaka, néhány képviselő jelenlétében, a Fidesz részéről egy női képviselő sem volt jelen) – lefolytatott vita és döntés is egy hatalmas arculcsapás volt az Országgyűléstől mindazoknak, akik a kezdeményezés mellé álltak és a bántalmazottaknak is, akiknek az érdekében felléptek.” – hangzott el Szin Jánosné beszédében.

Felszólalásában megemlítette a vitában résztvevő kormánypárti képviselők érvek nélküli bagatellizálását is, mellyel az áldozatokat hibáztatták. „A városunkban jól ismert Dr. Varga István szégyenletes megnyilatkozása, állásfoglalása azonban még ennél is továbbment. A nőket téve felelőssé a problémáért és megoldásként – furcsa logikával – több gyermek vállalását és az önmegvalósítás feladását ajánlva számukra, durván megsértve sok-sok nőt és családanyát.”

A bűnbakképzés helyett Szinnének is volt pár tanácsa: hogy a családok ne kerüljenek egyre kilátástalanabb helyzetbe, legyenek biztonságos munkahelyek, hogy a családok tisztességgel meg tudjanak élni, hogy egy jövedelemből is meglehessen élni, ha valaki otthon akar maradni gyermekével, hogy a kormány gazdaság-, szociál, oktatáspolitikája segítse elő a folyamatos javulást a népesség növekedésében. „S ha ez nem megy, átadhatná a helyét másnak! Talán egy nőnek! (…) Tehát az a nő, aki a legközelebbi választáson a Fideszre szavaz, az a saját megalázására és megverettetésére és ne adj Isten meggyilkolására szavaz” – hangzott el a tüntetésen.

A Munkáspárt területi elnöke Kiss János úgy nyilatkozott, hogy Varga István a kijelentésével arcul csapta a nőket, nagymamákat és leányokat, valamint azokat, akik a Fideszre szavaztak. „Ennyit jelent a Fidesz-KDNP-nek a demokrácia. Varga István azóta bocsánatot kért, de ez a bocsánatkérés megkésett volt. Ez a lépés álságos volt. Ahogy mondani szokták, kilóg a lóláb a valóságot illetően. Szégyellje magát, amiért így gondolkodik a nők társadalomban betöltött szerepéről. (…) Mindenkit mélységesen sért és érint vagy érinteni fog.” – mondta Kiss János.

A Magyar Szolidaritás gyulai koordinátora, Sajben Tibor is hangját hallatta a nőkért. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom elismeri és követeli a nők és férfiak közötti egyenlősség megvalósulását, amely az EU-nak is központi alapelve. Sajben felidézte azokat a Fideszes ledegradálásokat a parlament női képviselőihez, mint például Tasó László emlékezetes „Mit pofázol bele kiasanyám?” beszólását az LMP-s Szabó Tímeának és Márton Attila „Hol a gyerek???” bekiabálását Dúdó Dóra Jobbikos képviselőnek, melyeket könnyed felvezetőként ítél a szószóló a 2012. szeptember 11-ről 12-re virradó éjszakán elhangzottakra

Varga képviselő a híres megnyilvánulásáról azt mondta, hogy „félre magyarázták a gondolatait. Miért becsüljem meg a nőt, ha nem képes vagy nem akar gyereket szülni! – hát ezt jelentik Varga István szavai.” – mondta Sajben, aki felhívta a figyelmet, hogy a bántalmazóval együtt élő nők kevésbé tudják érvényesíteni a terhesség választásával kapcsolatos jogaikat: a bántalmazók partereinek jellemzően több gyermeke születik, mint e cselekménnyel nem érintett családokban. A nemzetközi tanulmányok kimutatják, hogy e terhességek jelentős része a partner által elkövetett nemi erőszak és/vagy a fogamzásgátlás megakadályozása következtében jön létre.

„A Fidesz-KDNP álszent módon hallgat azokról a nőkről, családanyákról, akik nem tudnak részt venni a közéletben, azokról a munkanélküli hölgyekről, akik a gyesről visszatérvén az új Munkatörvénykönyvnek köszönhetően zárt kapukra találna a munkaerő piacon, azokról az anyákról, akik nélkülöznek, csakhogy a gyermeküknek jusson egy falat kenyér. (…) Mi, jó érzésű férfiak nem akarjuk, hogy feleségünket, lányunkat vagy élettársunkat szülőcsatornaként használja a hatalom.” – ezen mondatokat nagy taps követte, majd egy kérés is elhangzott: „A Magyar Szolidaritás Mozgalom nevében követeljük, hogy Dr. Varga István Fideszes képviselő kérjen bocsánatot a kijelentéseiért. Most az egyszer legyen férfi és mondjon le!”

Végül Szűcs Erika a DK parlamenti képviselője örvendett az megjelent létszámnak. Szűcs szerint brutális őszinteség volt, amit Varga István mondott, mely jól tükrözi a Fidesz-KDNP gondolatát is. A képviselőasszony elmondta, hogy „nem akarunk 19. századot, pláne nem Ázsiát.”. Varga István konzervatív kijelentése azt a korszakot idézi, mikor a nőknek semmilyen joguk nem volt felszólalni, vagy dönteni. „A Fidesz csak megtűr minket, nőket. Nincs egy jó szava sem a gyengébb társadalmi csoportokhoz. Lázár János is kijelentette: Annyit érsz, amennyid van. És ez csak az első lépés.” – mondta felháborodva Szűcs Erika, aki hozzá tette még, hogy a nők az elmúlt évszázadokban sokat tettek és változtak, de a férfiak semmit.

Az eseményen készült képeket itt tekinthetik meg!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.