Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2012. Január 13. 15:58, péntek | Helyi
Forrás: kultúra.hu

Hároméves a Tevan interaktív vándorkiállítás

Hároméves a Tevan interaktív vándorkiállítás

A Tevan interaktív kiállítás jelenleg Orosházán, a Szántó Kovács János Múzeumban látható.

Tevan Adolf nyomdász egy évszázaddal ezelőtt, 1903-ban Békéscsabán alapította meg a Tevan Nyomdát, amelyet fia, Tevan Andor emelt nemzetközi rangra. Az 1910-es évektől kezdve a Tevan könyvek az ország első számú bibliofil kiadványai között szerepeltek, s mára a magyar kulturális örökség részét képezik. A Tevan Nyomdát 1949-ben a Népköztársaság kormánya államosította, Tevan Andort eltávolították.

A Tevan család leszármazottja, Tevan Ildikó alapítványt hozott létre a Tevanok szellemi örökségének megismertetésére, megőrzésére, gondozására, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának segítségével 2008 telén a XVI. kerületi Erzsébetligeti Színház Kiállítótermében megnyitotta a Tevan Interaktív Vándorkiállítást. A XXI. századi múzeuminformatikai berendezésekkel felszerelt tárlat sikerét jelzi: a megnyitó után néhány héten belül minden szabad idősávjára jelentkeztek múzeumok, galériák. A Békés megyei gyökerek miatt a kiállítás Mezőberényben, majd Békéscsabán mutatkozott be, ezt követte a nagybemutató a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban a 79. Ünnepi Könyvhét alkalmából, majd 2010-ben Az Országos Széchényi Könyvtárban. 2009-2011-ben a kiállítás bejárta lényegében az egész országot, bemutatkozott többek között a Váci Értéktárban, az egri Főegyházmegyei Könyvtárban, a Pécsi Várostörténeti Múzeumban, a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtárban, a Győri Városi Könyvtárban.

A kiállítás elsődleges céljaként tűzte ki, hogy a Tevan családot, a nyomdát és annak sokrétű képző- és iparművészeti tevékenységét bemutassa. Értékét képezi annak interaktív jellege, mint az érintőképernyős információs pultok, hangpontok, melyekben a kiállítás teljes tartalma multimédiás oktató anyag formájában tekinthető meg, illetve a régi könyvek digitalizált formában lapozhatók. A tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkoztató sarok is tartozik, ahol különböző életkorú gyerekek részére múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, csoportosan és egyénileg egyaránt. A kiállítás tablóit kiegészítik az eredetiben megtekinthető családi fényképek, dokumentumok. A legjelentősebb értéket a Tevan könyvek közel évszázados példányai, valamint a Tevan-művészek alkotásai képezik, többek között Tevan Margit ötvöstárgyai, Engel-Tevan István grafikái.

A kiállítás tiszteletére támogatók segítségével az Alapítvány hét régi Tevan könyvet jelentetett meg fakszimile kiadásban, ezek között ismét kapható Csáth Géza Muzsikusok című novelláskötete, Krúdy Gyula Aranykéz utcai szép napok című keménykötéses illusztrált regénye, Heltai Gáspár Bölcs Espousának monumentális kötete, amelynek eredeti kiadását 1947-ben a Magyar Bibliofil Társaság az év legszebb könyvének díjával tüntetett ki.

Címkék: múzeum, Tevan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után