Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2012. Június 26. 22:17, kedd | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

A 17. Ifjúsági Magyarság Tábor és a 7. Gyopárka tündér mesemondó találkozó

A 17. Ifjúsági Magyarság Tábor és a 7. Gyopárka tündér mesemondó találkozó

Már 17 esztendeje, hogy Orosházán Békés megye néhány településének támogatásával és a nagycsaládosok egyesülete segítségével honismereti és magyarságismereti tábort szervez az orosházi székhelyű Helios Alapítvány.

Immár 17 esztendeje, hogy Orosházán Békés megye néhány településének támogatásával és a nagycsaládosok egyesülete közreműködésével évről évre honismereti és magyarságismereti táborokat szervez az orosházi székhelyű Helios Alapítvány. Céljuk változatlan a kezdetektől a testvértelepülések megismerése, a nemzeti összetartozás gondolatának erősítése, egymás életének kölcsönös felmutatása, a közös kapocs az egy anyanyelv ápolása, őrzése szándéka mellett. Ezért lett fontos a mesekincs évenkénti felmutatása egymásnak és az érdeklődő orosházi közönségnek.

A rendezvény kezdete: 2012. július 2 (hétfő), gyülekezés negyed 9-kor a Petőfi Művelődési Központ előcsarnokában.

Szervezi a Helios Alapítvány és az Orosházi Nagycsaládosok Egyesülete.

Támogatók: Orosháza, Tótkomlós, Nagyszénás, Gádoros, Csorvás önkormányzatai és a Kárpát-medencei Családok Szövetsége Budapest, valamint a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány Orosházán, s számos cég és magánszemély, és egy maroknyi tanári csapat az orosházi evangélikus gimnáziumból s a többi orosházi iskolából, könyvtárból, művelődési házból.

A táborba az idén 32 fő érkezik, Erdélyből, Szlovákiából, Vajdaságból és az anyaországból. A magyar mesekincs és a településekheuz fűződő mondavilág megmutatása az idei tábor központi témája. Ám a mesemondás mellett, részt veszünk a nagycsaládosok egyesülete által szervezett családi napon. Itt a tábor önálló kétórás meseműsorral szórakoztatja a közönséget, s közben bemutatásra kerül az alkalomhoz kötődően megjelenő Orosházi csudafa című mesegyűjtemény (Károlyi Fülöp Béla és Tóth Nóri közös alkotása) a közel 250 oldalas könyv.

A gellértegyházi történelmi emlékhelyen honfoglaláskorabeli hagyományokkal ismerkednek a táborozók a Gellértegyházáért alapítvány szervezésében. Ópusztaszeren a Nemzeti emlékparkban a magyar őstörténelem lapjait lapozgatják majd.

A VII. Gyopárka tündér mesemondó találkozóra közel 50 kisdiák nagydiák és óvodás jelentkezett. S jönnek Bereckből, Torjáról, Nagykárolyból, Szilágysomlyóról, Illyefalváról, Adáról, Moholról, Peredről, Tasnádról, Elekről, Csongrádról, Orosházáról, Berettyóújfalúból, Futásfalváról a mesemondók.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak

2022. Július 16. 07:00, szombat | Helyi

Meghalt egy kisgyerek és nővére egy tűzijátékon Franciaországban

Egy 7 éves kisfiú és 24 éves nővére életét vesztette, további hét ember megsérült a francia nemzeti ünnep alkalmából csütörtök este rendezett tűzijátékon a nyugat-franciaországi Cholet-ban,

2022. Július 12. 18:46, kedd | Helyi

Ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás tavaly

Magyarország villamosenergia-felhasználása 4,9 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest, ezzel ötéves csúcsot állított be