Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2012. Június 26. 22:17, kedd | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

A 17. Ifjúsági Magyarság Tábor és a 7. Gyopárka tündér mesemondó találkozó

A 17. Ifjúsági Magyarság Tábor és a 7. Gyopárka tündér mesemondó találkozó

Már 17 esztendeje, hogy Orosházán Békés megye néhány településének támogatásával és a nagycsaládosok egyesülete segítségével honismereti és magyarságismereti tábort szervez az orosházi székhelyű Helios Alapítvány.

Immár 17 esztendeje, hogy Orosházán Békés megye néhány településének támogatásával és a nagycsaládosok egyesülete közreműködésével évről évre honismereti és magyarságismereti táborokat szervez az orosházi székhelyű Helios Alapítvány. Céljuk változatlan a kezdetektől a testvértelepülések megismerése, a nemzeti összetartozás gondolatának erősítése, egymás életének kölcsönös felmutatása, a közös kapocs az egy anyanyelv ápolása, őrzése szándéka mellett. Ezért lett fontos a mesekincs évenkénti felmutatása egymásnak és az érdeklődő orosházi közönségnek.

A rendezvény kezdete: 2012. július 2 (hétfő), gyülekezés negyed 9-kor a Petőfi Művelődési Központ előcsarnokában.

Szervezi a Helios Alapítvány és az Orosházi Nagycsaládosok Egyesülete.

Támogatók: Orosháza, Tótkomlós, Nagyszénás, Gádoros, Csorvás önkormányzatai és a Kárpát-medencei Családok Szövetsége Budapest, valamint a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány Orosházán, s számos cég és magánszemély, és egy maroknyi tanári csapat az orosházi evangélikus gimnáziumból s a többi orosházi iskolából, könyvtárból, művelődési házból.

A táborba az idén 32 fő érkezik, Erdélyből, Szlovákiából, Vajdaságból és az anyaországból. A magyar mesekincs és a településekheuz fűződő mondavilág megmutatása az idei tábor központi témája. Ám a mesemondás mellett, részt veszünk a nagycsaládosok egyesülete által szervezett családi napon. Itt a tábor önálló kétórás meseműsorral szórakoztatja a közönséget, s közben bemutatásra kerül az alkalomhoz kötődően megjelenő Orosházi csudafa című mesegyűjtemény (Károlyi Fülöp Béla és Tóth Nóri közös alkotása) a közel 250 oldalas könyv.

A gellértegyházi történelmi emlékhelyen honfoglaláskorabeli hagyományokkal ismerkednek a táborozók a Gellértegyházáért alapítvány szervezésében. Ópusztaszeren a Nemzeti emlékparkban a magyar őstörténelem lapjait lapozgatják majd.

A VII. Gyopárka tündér mesemondó találkozóra közel 50 kisdiák nagydiák és óvodás jelentkezett. S jönnek Bereckből, Torjáról, Nagykárolyból, Szilágysomlyóról, Illyefalváról, Adáról, Moholról, Peredről, Tasnádról, Elekről, Csongrádról, Orosházáról, Berettyóújfalúból, Futásfalváról a mesemondók.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 15:35, szerda | Sport

Mindig ilyen szakaszokon mennék!

A Vértes ralit az P12 kategória győzelemmel zárta a Kronome - Pásztor ralipáros.

2021. Szeptember 22. 15:03, szerda | Kék hírek

Elítélték a Sárváron több autót felgyújtó férfit

Közveszély okozás bűntette, továbbá garázdaság és rongálás vétsége miatt három év börtönnel sújtotta a Sárvári Járásbíróság azt a férfit, aki 2020. december 17-én éjszaka több autót felgyújtott Sárváron

2021. Szeptember 22. 14:02, szerda | Belföld

Megalakultak az első kismama-szövetkezetek

Megalakultak az első kismama-szövetkezetek, már négy van belőlük az országban - mondta Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke kedden az MTI-nek.

2021. Szeptember 22. 13:56, szerda | Belföld

Szeptembertől indulnak a pénzügyi élményórák az ország hat régiójában

A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások