Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2013. Január 31. 11:25, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: infooroshaza.hu

Pénteken testületi ülés: egymásnak feszülés csökkenő tétek mellett

Pénteken testületi ülés: egymásnak feszülés csökkenő tétek mellett

Bár az önkormányzatok feladatai drasztikusan csökkentek 2013-ra, azt követően, hogy a helyhatóságok munkáját kiürítették, ez egyelőre nem látszik meg a pénteki testületi ülés napirendjei pontjainak számán.

Az idei év első testületi ülését péntekre (február elsejére) hívta össze Dancsó József polgármester, amelyen 18 napirendi pontot – ez tartalmazza a kérdések és interpellációkat is – nyilvános ülésen, míg hármat (bérlő kijelöléssel és bérlakással összefüggő) zárt ülésen vitatnak meg a képviselők.

Rutinból írhatnánk, hogy a pénteki ülés legnagyobb horderejű megtárgyalni valója a helyi költségvetési rendelet megalkotásáról szóló lesz, de ez csak erős megszorítások mellett igaz. Egyfelől olyan drámai mértékben csökken az orosházi önkormányzat (ez valamennyi hazai önkormányzatra igaz) költségvetési kerete, ami illő szerénységre kellene, hogy kötelezze a várost képviselő helyi politikusokat. Másfelől – szoros összefüggésben az előző mondatban szereplőkkel – olyan számban kerültek át oktatási, szociális és egészségügyi intézmények 2013. január elsejével az önkormányzattól az államhoz és a járásokhoz, hogy a helyhatóságok kicsit most azokhoz a szülőkhöz hasonlítanak, akiknek kiröppentek a gyerekei.

Az önkormányzatoknak ebben a merőben új helyzetben a korábbiakhoz képest kevés feladatuk maradt. Költségvetésük zsugoródása és jogosítványaik jelentős részének elvétele miatt alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. Meglátjuk, hogyan birkóznak meg ezzel a feladattal.

Döntenek a „Helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedésre kiírt pályázatról”. Nagy izgalmakat nem tartogat ez a napirendi pont sem. Meglepetés lenne, ha nem Körös Volán Zrt. lenne a befutó, mert a megyei közlekedési cégén kívül más nem jelentkezett a feladat elvégzésére.

Az orosházi testület munkáját ismerők számára nem szokatlan, hogy két olyan napirendi pont is akad – költségvetés megtárgyalása és a turisztikai iroda felállításáról szóló –, amelyek esetében előbbinél a könyvvizsgálói jelentést, utóbbinál a teljes előterjesztés postázását későbbre ígérték. Ez van.

A testületi ülés előterjesztéseinek elérése innen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói