Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 03. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: orientpress

Öt rizikófaktor, ami növeli a bőrrák kockázatát

Öt rizikófaktor, ami növeli a bőrrák kockázatát

A melanomás betegek száma a fiatal nők körében egyre növekszik, érdemes tehát komolyan venni a bőr védelmét. A Mayo Klinika tanulmánya megállapította, hogy 1970 és 2009 között nyolcszorosára emelkedett a megbetegedések száma - írja a Fox News. Az alábbi öt rizikófaktor jelentősen megnöveli a bőrrák kockázatát.

Családi kortörténet

Ha az anya, apa vagy testvér volt már melanomás, akkor 50 százalékkal megnő a kockázata a betegség kialakulására. Ha a távolabbi rokonok, mint a nagyszülők vagy az unokatestvérek körében fordult már elő a betegség, akkor is megnő a kockázata, de nem olyan mértékben, mint az előző esetben.

Hólyagos leégés

Akár csak egy ilyen leégés gyermek-vagy serdülőkorban megduplázza a melanoma kialakulásának kockázatát az élet későbbi szakaszában. Szintén 50 százalékkal növeli a kockázatát már akár öt enyhébb leégés is.

Szolárium

A rendszeres szoláriumozóknál 74 százalékkal megnő a melanoma kialakulási kockázata azokhoz képest, akik sohasem szoláriumoztak.

Világos bőr és szemek

A világos bőrűeknek kevesebb melanin - a bőr természetes védekezőképessége - van a szervezetükben. Emellett a kék és a zöld szeműek hajlamosabbak a melanomára, különösen a szem környékén, összehasonlítva a sötétbarna szeműekkel.

Napos élet

A trópusi éghajlat egész évben magas UV sugárzásnak teszik ki az embert. Ami pedig a magasságot illeti, minden 1000 méter tengerszint feletti magasság 4-5 százalékkal növeli az UV-sugárzásnak való kitettséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.