Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Március 19. 07:20, kedd | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Országos döntőbe jutottak a TMKIT diákjai

Országos döntőbe jutottak a TMKIT diákjai

A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont székhelyintézménye adott otthont a 2012/13-as tanévre meghirdetett Irinyi János Kémiaverseny megyei fordulójának.

A Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya által 45. alkalommal kiírt országos tanulmányi verseny nagy hagyományokkal rendelkezik a megyében és Orosházán is. A verseny célja a kémia tantárgy népszerűsítése mellett a tehetséges diákok felkutatása és gondozása. A versenyre történő felkészülés nagy energiát kíván mind a diákoktól, mind pedig a felkészítő tanároktól, nem véletlen, hogy a legtöbb megyében, így Békés megyében is a versenyzőket felkészítő tanárok is „egy csapatot” alkotnak, a verseny kiírásától az országos fordulóig folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot.

A megyei döntőt a megye valamely középiskolája rendezi meg. Az elmúlt években Orosházán, Békéscsabán illetve Szarvason került lebonyolításra, az idei tanévben újra a Táncsicsra esett a választás. A verseny előtt a megszervezésre négy munkanap állt a szaktanárok és az iskolavezetés rendelkezésére. A rövid idő ellenére a versenyt sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani. Az öt kategóriában 24 tanuló mérte össze tudását a nap folyamán.

A nagy hagyományokkal rendelkező versenyen a diákok elméleti, számolási és gyakorlati ismereteikről adhattak számot. A verseny írásbeli részének megoldására 150 perc állt a versenyzők rendelkezésére, amely során elméleti, problémamegoldó feladatokkal és különböző nehézségű számítási példákkal kellett megbirkózniuk. Az írásbeli rész kijavítása után a legjobbak vehettek részt a gyakorlati fordulón, ahol a gyakorlati forduló keretén belül mennyiségi meghatározást, sav-bázis titrálást végeztek.

A megyét ebben a tanévben 7 tanuló képviselheti majd a Miskolcon megrendezésre kerülő országos döntőn. Az eredmények alapján a következő tanulók jutottak az országos döntőbe:

I.a kategória (alap óraszámban tanulók):
Bagdi Roland Tamás Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont, Orosháza
Kovács Martin Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas

I.b kategória (emelt óraszámban tanulók):
Tóth Anna Laura Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Mezőberény

II.a kategória (alap óraszámban tanulók):
Nagy Erzsébet Kincső Békéscsabai Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
Tóth Krisztián Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont, Orosháza

II.b kategória (emelt óraszámban tanulók):
Sipos-Vajda Eszter Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Mezőberény
Fendrik István Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont, Orosháza

Az országos döntőre 2013. május 17-19. között kerül majd sor Miskolcon, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Miskolci Egyetem szervezésében.

Címkék: oktatás, TMKIT

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.