Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Március 01. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Orosházára látogatott a Comenius program ír delegációja

Orosházára látogatott a Comenius program ír delegációja

Orosháza Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Tempus Közalapítvány Comenius régiós együttműködésen.

A program célja, hogy támogassa az országok regionális és helyi oktatási hatóságainak együttműködését, segítse az ezen intézmények által képviselt régiók közötti tapasztalatcserét vagy akár a közoktatás bármely területének fejlesztésére irányuló törekvését.

Szükségesnek látszott megteremteni a pedagógiai jellegű tudástranszfer intézményesített feltételeit, amelyek egyaránt szolgálják a régión kívülről származó innovációk befogadását, ezeknek, illetve a régión belül megszülető kezdeményezések továbbítását és az itt felhalmozott tapasztalatok továbbadását határokon belül illetve azokon túl is.

Orosháza partnere az együttműködésben az írországi Cavan megye oktatási központja és a hozzá tartozó intézmények. A projekt az informatika-oktatás fejlesztését tűzte ki célul. A program segítségével a tanítási és tanulási tevékenységek folyamatosan gazdagodnak és fejlődnek a változatos IKT módszerek használatával. Ezek hatékonysága csak az újonnan kifejlesztett tantervek, innovatív hardver és szoftver alkalmazások kiaknázásával növelhető.

Írországnak nincs olyan központi informatika tanterve, amely összhangban van más tantárgyakkal, mialatt a magyar partner mind az általános mind a középiskolai szinten magas színvonalú tantervvel rendelkezik. Másrészt a Cavan VEC az informatikai innovációk élére állt a módszertani megújulás és a saját fejlesztésű szoftver szolgáltatások alkalmazásának tekintetében. Ezekre a fentebb említett területekre terjed ki a közös projekt.

A pályázat keretében a városnak lehetősége nyílik jelentős eszközfejlesztésre, szakemberek tanulmányi útjának biztosítására és az ír kollégák fogadására, hogy személyesen oszthassák meg tapasztalataikat konferenciákon és kerekasztal beszélgetéseken. Városunkból a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tudásközpont Székhely- és Vörösmarty Tagintézménye és a Justh Zsigmond Városi Könyvtár segíti az önkormányzat munkáját. Ezek az intézmények a megelőző időkben jelentős tapasztalatokra tettek szert a különböző projektek tervezése és végrehajtása, valamint a minőségbiztosítás területén, így képesek arra, hogy a továbbiakban ne pusztán csak a saját megújulásukat menedzseljék, hanem a megszerzett know how-t átadva az átalakulás katalizátorai legyenek.

Szükség van olyan nemzetközi együttműködésre, mely támogatja és áthatja a jövőbeni jó gyakorlatokat, amelyek folyamatosan biztosítják az IKT módszerek és szoftver alkalmazások beintegrálását az oktatás folyamatába. Ez a pályázat lehetőséget biztosít a folyamatban lévő informatikai fejlesztések előtérbe helyezésére az IKT tantervek, a tanítási módszerek, a technikai támogatások és szoftvereszközök kölcsönös megosztásával.

2012. február 27-én érkezett meg az ír küldöttség, hogy személyesen tájékozódjanak a városunkban folyó magas színvonalú IKT oktatásról. A program keretében a Vörösmarty tagintézményben szakmai napon vettek rész, ahol a bemutató informatika órák után előadásokat hallgattak meg a tehetségek korai felismeréséről és fejlesztéséről, az informatika modulrendszerű tanításáról és a tehetséggondozás lehetőségeiről a médiaoktatásban. A Justh Zsigmond könyvtárban folytatódott tovább a szakmai program, melyen a könyvtár OPAC rendszerével ismerkedhettek meg.

A TMKIT Székhelyintézményben az angol tagozatos tanulók bemutatóórán ismertették meg a vendégekkel hazánk nevezetességeit, majd az iskola stúdiójának működéséről kaptak tájékoztatást az ír szakemberek. Az eltelt 3 napban sikerült bemutatnunk a városunkban folyó sokszínű informatika-oktatást, illetve az IKT használatának más területeit is.

Reméljük, vendégeink hasznosnak találták az itt eltöltött időt, és tapasztalatokkal gazdagodva térnek haza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel