Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 26. 16:56, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán: az idő a magyar nemzetnek dolgozik

Orbán: az idő a magyar nemzetnek dolgozik

Az Európai Unión kívül lévő kárpátaljai magyarságot csak egy államhatár választja el Magyarországtól, "egy vonal a térképen, amelynek jelentősége egyre inkább fogy a 21. század valóságában" - jelentette ki Orbán Viktor Beregszászon pénteken. A miniszterelnök II. Rákóczi Ferenc Főiskolán mondott beszédében hangsúlyozta: a nyolc ország területén élő magyar nemzetnek dolgozik az idő, "a jövő a mi oldalunkon áll, a korszellem a mi vitorlánkat dagasztja, a mi hajónkat hajtja".

Az egynapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó miniszterelnök a kormány nevében elvi megállapodást írt alá a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatásáról.
Az aláírási ünnepségen elmondott beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: a nyolc ország területén élő magyar nemzetnek dolgozik az idő, "a jövő a mi oldalunkon áll, a korszellem a mi vitorlánkat dagasztja, a mi hajónkat hajtja". Hozzátette: ennek az a feltétele, hogy ne dőljünk be hamis prófétáknak, ne engedjük, hogy erőt vegyen rajtunk az "agresszív, internacionalista látomás divatja". Az európai korszellem, amely a határokat eljelentékteleníti, az európai kultúra nevében egyszerűen átlépi, a magyarokat segíti - fogalmazott.
Hozzátéve, hogy "ezért mi, magyarok kiállunk Európa, a nemzetek Európája mellett, és csak e mellett állunk ki". Kiemelte: "szemben állunk a "Szovjetszkij Szojuz" minden modernkori kiadásával".
A kormányfő rámutatott, hogy a magyar kultúra és történelem csak a különböző országokba szakított magyar közösségek saját történetéből és kultúrájából állhat össze kerek egésszé. "Csak az tekinthető magyar történetírásnak, amelynek lapjain nem csak a recski, hanem a szolyvai táborba elhurcolt magyarok sorsa is feltárul" - mondta.
A közös történelemre és kultúrára utalva a miniszterelnök kifejtette: olyan intézményekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a tehetséges magyar fiatalok felfedezését és kiemelkedő színvonalú oktatását, amire a 17 éves II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kitűnő lehetőséget teremt, és fontos példát mutat. Úgy vélte, hogy a főiskola léte a magyarság összefogásának példája.
Orbán Viktor kiemelte: a magyar történelem dicsőséges nagy korszakaiban az a közös, hogy ezekben az időszakokban a magyarok a széthúzás helyett az összefogást, a kishitűség helyett az önbecsülést, a viszály helyett a közösség megtartó erejét választották. "Amikor minden magyar összeadta az erejét, akkor az egész világ láthatta, hogy mi közösen milyen nagyszerű dolgokra vagyunk képesek" - mutatott rá, megjegyezve, hogy ez a szellem ma is él.
Kifejtette: a Kárpát-medencei magyarságnak közösek a gyökerei, ezért mindig sokkal erősebb lesz, ami összeköt, mint ami elválaszt. "Mi magyarok nem másokkal szemben akarjuk megfogalmazni a saját céljainkat, amiben hiszünk, ami mellett elkötelezettek vagyunk, az a határokon átívelő nemzetegyesítés programja" - fejtette ki. Szerinte ennek egyik fontos állomása az a megállapodás, amelyet a magyar kormány a beregszászi főiskolával aláírt, s amely új lendületet adhat Kárpátalja magyar nyelvű felsőoktatásának, hiszen - fogalmazott - saját kultúráját minden nemzet csak a saját anyanyelvén adhatja tovább, s ez lehet záloga a megmaradásnak.
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarországnak létérdeke a határon túli magyar közösségek megmaradása, ezért fontos a magyar főiskolával aláírt elvi megállapodás. Ennek célja - tette hozzá - a kárpátaljai magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében folytatandó együttműködés. Közölte: a felsőoktatási intézmény vállalja, hogy beindítja a felsőfokú szakképzést, bővíti három kutatóintézetének tevékenységi körét és a meglévő szakokat. A magyar kormány támogatja az intézmény infrastruktúrájának felújítását és bővítését, a magyar felsőoktatási intézményekkel a kapcsolattartást, továbbá biztosítja a forrást az intézmény hosszú távú működéséhez - mondta.
Orbán Viktor a magyar kormány fontos feladatának nevezte annak könnyebbé tételét, hogy valaki Kárpátalján magyarnak vallhassa magát, s annak biztosítását, hogy a kárpátaljai magyarok - a schengeni szabályok betartása mellett - a legszabadabban utazhassanak Magyarországra. Fontosnak nevezte a kisebbségbarát ukrán nyelvtörvény elfogadását, s arra biztatta a kárpátaljai magyarokat, hogy éljenek a jogszabály nyújtotta lehetőséggel a saját lakóhelyükön. A magyar kormány ehhez minden segítséget meg fog adni, mert a beregszászi főiskola és az ott tanuló diákok jelentik a zálogot a kárpátaljai magyarság megmaradására - zárta beszédét a kormányfő.
Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnöke beszédében igazi ünnepnek nevezte a magyar kormánnyal kötött megállapodást, amelynek köszönhetően a közeljövőben a főiskola 500 millió forint támogatást kap az épület felújításának befejezésére és az intézmény tevékenységi körének bővítésére. Egyúttal köszönetet mondott annak a 75 magyarországi települési és 8 megyei önkormányzatnak, továbbá a magyar kormánynak, magánszemélyeknek és szervezeteknek, amelyek a főiskola épületének felújítását eddig támogatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk