Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Május 10. 07:54, kedd | Belföld
Forrás: mti

OGY - A kvótareferendum kiírásáról dönt a parlament

OGY - A kvótareferendum kiírásáról dönt a parlament

Az Országgyűlés ma határozati javaslatban rendelheti el az unió betelepítési kvótája elleni népszavazás lebonyolítását,

ezt követően Áder János köztársasági elnök ismerteti a tavaly évvégi párizsi klímacsúcs eredményeit, majd az alaptörvény hatodik, a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos módosításáról kezdődik vita.

Az ülésnap reggel 9 órakor a madarak és fák napjára emlékezéssel és napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatalok követnek.

A képviselők elsőként szavazhatnak a kvótareferendum elrendeléséről, miután a Ház hétfőn a Fidesz-KDNP kezdeményezésére lehetővé tette a javaslat házszabálytól eltérő gyorsaságú tárgyalását. Az indítvány elfogadása esetén az állampolgároknak arra a kérdésre kell válaszolniuk: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A javaslat szerint csaknem ötmilliárd forint fordítható a népszavazás lebonyolítására, amelyre várhatóan szeptemberben vagy október első napjaiban kerül majd sor.

A parlament a szavazási időszakban módosíthatja a népszavazási törvényt is, lehetővé téve a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben, továbbá döntés várható a belügyminiszter migrációval összefüggő javaslatcsomagjáról is.

A határozathozatalok után a párizsi klímacsúcson született megállapodás kihirdetéséről kezdődhet vita az államfő felszólalásával. Ezt követően az alaptörvény hatodik módosításának általános vitáját bonyolíthatják le a képviselők, a kormánypártok javaslatukban új különleges jogrend bevezetését javasolják terrorveszélyhelyzet esetére.

Az Országgyűlés szerdán és csütörtökön a jövő évi költségvetést tárgyalja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során