Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

Nem félnek a lépfenétől a jászladányiak

Nem félnek a lépfenétől a jászladányiak

Bár a laboratóriumi vizsgálat lépfenét, azaz anthrax-baktériumot mutatott ki egy húsmintában az egyik jászladányi állattartónál, a faluban mégsem tapasztalni félelmet a fertőzés miatt. Az elhullott birkákból több helybéli is vásárolt.

A faluban nem érezni félelmet amiatt, hogy néhány nappal ezelőtt kiderült: laboratóriumi vizsgálat lépfenét, azaz anthrax-baktériumot mutatott ki egy húsmintában az egyik jászladányi állattartónál - írta a nol.hu.

A spórás baktérium – amely évekig lappanghat akár a talajban is – belégzéssel, bőrsérüléssel vagy a fertőzött hús elfogyasztásával kerülhet az emberi szervezetbe, ahol bőrelváltozást, lázat, hasmenést okoz. A spórákat alapos sütés-főzés sem puszítja el.

Jászladányban mindenki tudja, hogy a fertőzött állatok Dankó István korábbi téeszelnök telephelyéről származnak. A férfi módos gazda, fia évekig polgármester volt, nevéhez számos, a cigányokat kirekesztő történet fűződik, köztük a roma gyerekeket elkülönítő alapítványi iskola létrehozása. Sem a jelenlegi polgármester, Drávucz Katalin, sem a fertőzést vizsgáló szakemberek nem erősítették meg hivatalosan, hogy az idősebbik Dankó birkái hullottak el, ám ezt nem is cáfolták. Tény: a polgárőrök tegnap, ottjártunkkor is vesztegzár alatt tartották a volt téeszelnök mezőgazdasági vállalkozásának Erzsébet utcai telephelyét, s oda nem engedtek bemenni senkit. A telephely tulajdonosát nem sikerült elérnünk, a falubeliek sem tudták, hol van. Elterjedt, hogy maga is elkapta a lépfenét, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg. Jászladányban azonban többen állították: látták, hogy kiütéseket kapott, s többen úgy tudták, kórházban is járt az elmúlt hetekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár