Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Július 31. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Napi öt adag zöldség/gyümölcs elegendő az egészséghez?

Napi öt adag zöldség/gyümölcs elegendő az egészséghez?

Egy új tanulmány szerint napi öt adag zöldség és/vagy gyümölcs elegendő a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatának csökkentésére, beleértve a szív-és érrendszeri betegségeket.

Ellentétben korábbi elemzésekkel a mostani vizsgálat azt állítja, a napi öt adagnál több zöldség/gyümölcs fogyasztásának nincs további jótékony hatása - írja a Medical News Today.

Nem újdonság, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kulcsszerepet játszik a szív-és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás csökkentésében. Abban azonban viták vannak, hogy pontosan napi hány adag fogyasztása ajánlott. Egy, az idei év elején készült tanulmány azt javasolta, hogy az egészség megőrzéséhez napi hét adag zöldség/gyümölcs fogyasztása ajánlott.

A mostani metaelemzés keretében 16 korábbi tanulmány eredményeit vették szemügyre, amelyek összesen 835 ezer résztvevő adatait tartalmazták, akik közül időközben 56 ezren vesztették életüket.

Megállapították, hogy minden egyes napi további zöldség vagy gyümölcs fogyasztása átlagosan 5 százalékkal csökkentette a kardiovaszkuláris betegségek miatt bekövetkező halálozás kockázatát. Azonban ezúttal arra is rámutattak, hogy az ötödik adag elfogyasztása után már nem volt kimutatható további jótékony egészségügyi hatás, ezért a szerzők úgy vélik, napi öt adag zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása ideális az egészség megőrzéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.