Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Március 29. 11:19, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Molnár Béla az árvíz- és a belvízhelyzetről

Molnár Béla az árvíz- és a belvízhelyzetről

A kormány megtárgyalta és elfogadta a tavaszi árvíz- és belvízhelyzetről szóló belügyminiszteri jelentést, amelynek egyik ismertetője Molnár Béla, a Vízügyi Főigazgatóság vezetője, Orosháza korábbi alpolgármestere volt.

Molnár Béla Giró-Szász András kormányszóvivővel tartott közös csütörtöki sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a márciusi rendkívüli időjárást követően jelentősen megnőtt a folyók árvízi kockázata a vízgyűjtőkön felhalmozódott hómennyiség miatt. Az is világossá vált, hogy a legnagyobb gondok közel sem a Dél-Alföldön, és azon belül nem Békés megyében és nem Dél-Békésben vannak.

A kormányszóvivő szerint ez a hómennyiség a Duna Nagymaros feletti vízgyűjtőjén a sokévi átlag felett van, a Tisza Szeged feletti vízgyűjtőjén a sokévi átlagnak megfelelő, míg a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén meghaladja a sokévi átlag maximumát. Hozzátette: a Sajó-Hernád torkolat feletti vízgyűjtőn a hómennyiség szintén a sokévi átlag felett van, a Hernád és a Bódva vízgyűjtőjén ugyancsak meghaladja a korábbi évek számait, a Bodrog vízgyűjtőjén pedig a sokévi átlag szintjén áll.

Molnár Béla, Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a jelenlegi árvízhelyzetről azt mondta: továbbra is magas a kitettsége a Sajó-Bódva-Hernád vízrendszernek, ahol egy négy-ötnapos mediterrán ciklon jelentős olvadási folyamatokat indíthat be, így ezen a területen másod-, harmad- vagy akár magasabb fokú árhullámok is kialakulhatnak. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jelen pillanatban nincs ilyen helyzet.

Hozzátette: a Mura és Dráva vízgyűjtőjén rendkívül magas a hóban tárolt vízkészlet, ez hirtelen olvadással szintén árhullámokat indíthat el, ugyanakkor - folytatta - a "várt helyzet" az, hogy a "szokványos tavaszi olvadással" ez a nagy hómennyiség viszonylag szabályozottan "jön le" a vízgyűjtőkről. Hangsúlyozta, hogy ezeken a területeken osztrák, horvát és a szlovén tározók is vannak, így ezek együttműködése esetén a kockázatot csökkenteni tudják. A főigazgató hozzátette: az elmúlt időszak havazása, illetve az ezt követően várható csapadék a belvízhelyzet romlását eredményezi. Jelenleg 74 ezer hektár a belvízzel elöntött terület nagysága, ebből 33 ezer hektár a szántó - ismertette. Közölte: jelenleg 11 vízügyi igazgatóság folytat belvízvédekezést, az összes helyszínen, ahol szükség van rá, teljes kapacitással működnek a belvízszivattyúk.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy az elmúlt időszak csapadékmennyisége következtében a Balaton, illetve a Velencei-tó vízszintje helyreállni látszik, vagyis várhatón a szezon "teli Balatonnal" indul.

A főigazgató szólt arról is, hogy a Belügyminisztérium szervezetei az elmúlt évek tapasztalatai alapján felkészültek az esetleges védekezési helyzetekre. Giró-Szász András hozzátette: mind a vízügyi igazgatóság, mind a katasztrófavédelem, mind a rendőrség és ha kell, a honvédség emberei is ott vannak mindenhol, ahol szükség van a segítségükre.

A kormányszóvivő az MTI kérdésére elmondta: a kormány megtárgyalta a két héttel ezelőtti rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló belügyminisztériumi jelentést is, ezt eljuttatja az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának, amely szintén megtárgyalja, majd dönt arról, hogy milyen formában hozza nyilvánosságra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.