Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Október 18. 19:31, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Milyen a választási regisztráció?

Milyen a választási regisztráció?

Az LMP szerint káros, felesleges, alkotmányellenes és őrültség, de a járókelők is elmondták véleményüket.

Csiba Katalin és Heltai László az LMP szóvivői október 18-án Orosházára látogattak, ahol többek között a választási regisztrációról, helyi és országos ügyekről, valamint az LMP eddigi munkájáról beszélgettek az érdeklődőkkel.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a választási regisztráció alaptörvénybe emelésének szándéka nyílt színvallás amellett, hogy a Fidesz nemcsak az előző alkotmányt, hanem a saját alaptörvényét “sem veszi semmibe”.

Az utcai fogadóóra előtt rövid sajtótájékoztató keretében Heltai László nyilatkozott szerkesztőségünknek. Megindokolta, hogy a választási regisztráció miért káros. Elmondása szerint 10-15%-al kevesebb lesz a választási részvétel, mellyel elérik, hogy az ország szavazóképes állampolgárai kevesebb, mint fele menjen el voksolni. Heltai szerint felesleges is a választási regisztráció, mert Magyarországon létezik lakcímnyilvántartó lista, melyből egy választói névjegyzéket lehet összeállítani.

Csiba Katalin alkotmányellenesnek is nevezte a regisztrációt. Véleménye szerint a Fidesz a saját alaptörvényét nem tartja be. „Ezt tudjuk, és félnek, hogy ez fennakadhat az Alkotmány Bíróságon. „ – hangzott el a szóvivőtől, aki hozzátette, hogy a 2/3-os többség által jóváhagyott alaptörvényben a regisztráció nem szerepel, így utólag beleírják. Az LMP tovább vitte az ügyet, egészen az Emberi Jogok Európai Egyezménye hivataláig.

És miért őrültség bevezetni a választási regisztrációt? Az LMP által osztogatott szórólapon szerepel a válaszuk is, ám Csiba Katalin személyesen tájékoztatta az érdeklődőket. Elmondta, hogy az elektronikus választási névjegyzékkel, ha valaki rossz címet ad meg, kiszorul a választásból. Azokban az országokban van ilyen esetekre példa, ahol a lakcímnyilvántartás nem működik.

„A legnagyobb őrület, Rogán Antal őrült terve, miszerint nemes egyszerűséggel töröljük a lakcímnyilvántartást. „ – Csiba hozzáfűzte, hogy a lakcímnyilvántartás nélkül Magyarország állami szervei megbénulnának. Ezért ellentmondásosnak is bizonyul a regisztráció.

Heltai László egy példát is hozott erre az őrültségre:

„Önkormányzat: Mindenki járjon zseblámpával.

Lakó: Minek, mikor van közvilágítás?

Önkormányzat: Akkor kikapcsoljuk a közvilágítást! – Józan észt nélkülöző akarnokság!” – mondta Heltai, majd a helyi DK képviselete is tiszteletét tette a standnál, ezt követően a két szóvivő megnyitotta fogadóóráját az utca emberének.

Az LMP szóróanyagát itt olvashatják online.

Címkék: LMP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: