Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. November 03. 20:20, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját

Megveszik az adósságot, ezzel húzzuk ki az államosításig

Megveszik az adósságot, ezzel húzzuk ki az államosításig

Az elmúlt években az egészségügyi intézmények beszállítói tartozásállománya jelentős mértékben megnövekedett, az általános fizetési határidő 30-60 napról 120-180 napra emelkedett.

Az egészségügyi intézmények ezen problémáinak enyhítésére viszonylag kevés finanszírozási eszköz áll rendelkezésre, így a választott módszer a fennálló követelések előleggel történő finanszírozása, azaz faktorálása. Aki bővebben szeretne tudni a szó jelentéséről, itt olvashatja.

Testületi röviden:

A november 4-ei rendkívüli testületi ülés témája a kórház adósságának rendezése és annak módja. Két napirendi pontot tartalmaz az előterjesztés, melynek első fele nyilvános, második fele zárt ülésen lett megtárgyalva.
Bogdánffy Csaba (MSZP) módosító indítványt nyújtott be, hogy mindkét pont legyen nyilvános. A polgármester többször elmondta, hogy ő ezzel nem ért egyet, majd a többség leszavazta az indítványt.

Fetser János (MSZP) szerint meg van az oka annak, hogy a második pontot, ahol számok is elhangzanak, nem hozzák nyilvánosságra. A képviselő nem érti azt sem, hogy a rendkívüli testületi ülést legalább négy képviselőnek kellett kezdeményeznie, ők biztosan tudták mi az ülés témája, miért nem adtak megfelelő információt az előterjesztésről, miért titkolóztak?

Bogdánffy Csaba kérdezte a polgármestert, hogy a faktorálni kívánt összeg megegyezik-e az adósság összegével, illetve az október 21-én tartott testületi ülésen miért nem tárgyalták ezt a napirendi pontot, mikor a kórház igazgatója 18-án tárgyalt a faktor céggel.

Polgármester úr válaszában kifejtette, hogy ez átmeneti megoldás, míg a kórház nem lesz államosítva.

Füvesi Sándor (MSZP) szerint a városvezetés dolga, hogy megfelelő embert találjanak a kórház élére és nem az, hogy kihúzzák az államosításig. Feltette a kérdést, hogy a faktorálás mennyibe fog kerülni a városnak? Ezek az adatok a zárülésen hangzottak el, így a képviselő nem kapott rá választ a polgármestertől.

Zalai Mihály, alpolgármester riogatásnak nevezi Füvesi Sándor szavait. Szerinte a képviselő kárt okoz a városnak azzal, ha konkrét számokat kérdez vagy mond.

Füvesi Sándor válasza: "Alpolgármester említette a szokásost, hogy mi vagyunk kártékonyak. Önök a kártékonyak, hogy az önök pártkatonái eladnak mindent. Az a gond, hogy a kórház helyzete nem stabilizálódik, hanem csak romlik, de ezt nem lehet elmondani, mert nem akarják nyilvánosságra hozni. Kérdés: Melyik az a négy képviselő társunk, akik tegnap tudták mi lesz ma, mi pedig nem, mi azokról az információkról miért nem tudtunk? Már egymás előtt is titkolózunk, nem csak az orosháziak előtt?"

Dancsó József elmondta, hogy a számokról a zárt ülésen fognak vitázni.

A szavazásban Fetser János és Füvesi Sándor képviselő úrak ne vettek részt. Fideszes többséggel elfogadták az előterjesztést.

Címkék: fidesz, jobbik, mszp, politika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel