Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. Január 27. 07:59, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Meghosszabbíthatják a betegek életét?

Meghosszabbíthatják a betegek életét?

Újból fellángolhatnak a viták az Avastin nevű rákgyógyszer körül egy amerikai és német vizsgálat nyomán.

Amelyek tanúsága szerint bizonyos esetekben a készítmény kemoterápiával együtt alkalmazva elősegítette a tumor eltűnését az emlődaganatok korai stádiumában.

Mindkét vizsgálat eredményeit a New England Journal of Medicine csütörtöki száma közli.

Az Avastint jelenleg még mindig alkalmazzák vastagbél-, tüdő-, vese- és agytumorok kezelésére. 2008-ban feltételesen engedélyezték az Egyesült Államokban alkalmazását az emlőrák előrehaladott stádiumaiban, mivel úgy tűnt, hogy a készítmény lassítja a betegséget. További vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az Avastin nem hosszabbítja meg jelentősen a betegek élettartamát, ugyanakkor komoly mellékhatásai vannak, amelyek szívproblémákat és vérzéseket okoznak. Ennek eredményeként tavaly novemberben az Egyesült Államokban a készítmény elvesztette az emlőrák kezelésére vonatkozó engedélyét, Európában és Japánban viszont jelenleg is engedélyezik alkalmazását a rosszindulatú emlődaganatok előrehaladott formáinál.

Az új kutatások során a készítményt a korábbiaktól eltérően az emlőműtét előtt néhány hónappal kezdték el alkalmazni. Az Egyesült Államokban 1200 betegnél kemoterápiát vagy Avastinnal kombinált kemoterápiát alkalmaztak. Hasonló vizsgálatot végeztek Németországban 1900 páciens bevonásával. A műtét idejére az Avastinnal is kezelt amerikai betegek 34 százalékánál eltűnt a daganat, míg a csupán kemoterápiában részesült nőknél ez az arány 28 százalékos volt. (A műtétet mindazonáltal elvégezték, hogy megbizonyosodjanak, valóban „felszívódott-e” a daganat).

Németországban az Avastinnal is kezelt nők 18 százalékánál tűnt el a daganat, szemben a kizárólag kemoterápiában részesült csoport 15 százalékos arányával. A német vizsgálatban más kemoterápiás készítményeket alkalmaztak, amelyek kihathattak az Avastin hatékonyságára, és szigorúbb kritériumok alapján vizsgálták a daganatra utaló jeleket az emlő szöveteiben és a nyirokmirigyekben. Az igazi kérdés azonban, hogy meghosszabbítja-e az Avastin a betegek életét. Mindkét vizsgálat folytatódik, a kutatók továbbra is figyelemmel kísérik a páciensek sorsát, egészségi állapotát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:16, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a patrióták nagy előretörést értek el

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.