Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 27. 07:59, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Meghosszabbíthatják a betegek életét?

Meghosszabbíthatják a betegek életét?

Újból fellángolhatnak a viták az Avastin nevű rákgyógyszer körül egy amerikai és német vizsgálat nyomán.

Amelyek tanúsága szerint bizonyos esetekben a készítmény kemoterápiával együtt alkalmazva elősegítette a tumor eltűnését az emlődaganatok korai stádiumában.

Mindkét vizsgálat eredményeit a New England Journal of Medicine csütörtöki száma közli.

Az Avastint jelenleg még mindig alkalmazzák vastagbél-, tüdő-, vese- és agytumorok kezelésére. 2008-ban feltételesen engedélyezték az Egyesült Államokban alkalmazását az emlőrák előrehaladott stádiumaiban, mivel úgy tűnt, hogy a készítmény lassítja a betegséget. További vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az Avastin nem hosszabbítja meg jelentősen a betegek élettartamát, ugyanakkor komoly mellékhatásai vannak, amelyek szívproblémákat és vérzéseket okoznak. Ennek eredményeként tavaly novemberben az Egyesült Államokban a készítmény elvesztette az emlőrák kezelésére vonatkozó engedélyét, Európában és Japánban viszont jelenleg is engedélyezik alkalmazását a rosszindulatú emlődaganatok előrehaladott formáinál.

Az új kutatások során a készítményt a korábbiaktól eltérően az emlőműtét előtt néhány hónappal kezdték el alkalmazni. Az Egyesült Államokban 1200 betegnél kemoterápiát vagy Avastinnal kombinált kemoterápiát alkalmaztak. Hasonló vizsgálatot végeztek Németországban 1900 páciens bevonásával. A műtét idejére az Avastinnal is kezelt amerikai betegek 34 százalékánál eltűnt a daganat, míg a csupán kemoterápiában részesült nőknél ez az arány 28 százalékos volt. (A műtétet mindazonáltal elvégezték, hogy megbizonyosodjanak, valóban „felszívódott-e” a daganat).

Németországban az Avastinnal is kezelt nők 18 százalékánál tűnt el a daganat, szemben a kizárólag kemoterápiában részesült csoport 15 százalékos arányával. A német vizsgálatban más kemoterápiás készítményeket alkalmaztak, amelyek kihathattak az Avastin hatékonyságára, és szigorúbb kritériumok alapján vizsgálták a daganatra utaló jeleket az emlő szöveteiben és a nyirokmirigyekben. Az igazi kérdés azonban, hogy meghosszabbítja-e az Avastin a betegek életét. Mindkét vizsgálat folytatódik, a kutatók továbbra is figyelemmel kísérik a páciensek sorsát, egészségi állapotát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.