Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 07. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

Másfélszeresére emelkedett a kártyás fizetések száma az elmúlt években

Másfélszeresére emelkedett a kártyás fizetések száma az elmúlt években

A kártyás vásárlások száma az elmúlt három évben a másfélszeresére emelkedett: manapság már majdnem ezermilliárd forintot költünk el így évente, ugyanakkor még mindig háromszor annyit fizetünk ki készpénzben – derült ki a Magyar Nemzeti Bank néhány napja közölt kimutatásából.

Még akkor is így van ez, ha a készpénzfelvételt kétszer akkora tranzakciós illeték terheli, mint a kártyás fizetést vagy az átutalást, mert míg például bankkártyás vásárláskor minden ezer forint után 3, addig készpénzfelvételkor 6 forint fizetendő, vagyis 100 ezer forintnyi automatás készpénzfelvételt 600 forint tranzakciós illeték terhel. Ha valaki ezt minden hónapban megteszi, az már évi 7200 forintnyi terhelést jelent.

Orbán Viktor pénteken, a Kossuth Rádiónak adott interjújában megerősítette: a jövő évi költségvetés úgy készül, hogy havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig illetékmentes lesz a készpénzfelvétel. 'Bizonyos korlátok mellett, ezt Rogán képviselőtársam már ki is dolgozta, havonta kétszer, az átlagjövedelem erejéig ingyenesen lehet majd készpénzhez jutni a kártyákról'-mondta a miniszterelnök.

A Bankszövetség nem ért egyet a tervvel. Egy korábbi közleményükben azt írták: üdvözlik és támogatják, hogy a lakossági bankkártya-használatot ne terhelje tranzakciós illetékfizetési kötelezettség, azzal viszont nem értenek egyet, hogy a bankkártyával történő készpénzfelvétel tényleges költségeit se érvényesíthessék a szolgáltatók. Úgy vélik: az, hogy a mindennapi készpénzszükségletnél több pénzt lehet ingyen felvenni, a szürkegazdaság erősödéséhez vezethet.

A Fidesz frakcióvezetője erre válaszul fogyasztói jognak nevezte a kétszeri ingyenes készpénzfelvételt az átlag jövedelem erejéig. Rogán Antal úgy fogalmazott: nem fogják engedni, hogy a bankok degeszre keressék magukat a magyar családokon, a kormány javaslatának értelmében pedig jövőre a bankkártyás fizetéseket semmilyen illeték nem terheli majd - számol be a hirado.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során