Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. December 03. 19:03, vasárnap | Belföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Magyar részvétellel rendeztek karácsonyi jótékonysági vásárt Betlehemben

Magyar részvétellel rendeztek karácsonyi jótékonysági vásárt Betlehemben

A visegrádi országok - köztük Magyarország - idén is saját pavilonnal vettek részt a december eleji, egynapos betlehemi jótékonysági vásáron, amellyel a város megkezdi készülődését a karácsonyra.

Magyarország már hatodik alkalommal jelenik meg adományaival a Születés templomának szomszédságában, a Jászol téren tartott rendezvényen.

Rada Csaba, Magyarország ramallahi külképviseletének vezetője elmondta az MTI-nek, hogy tavaly óta már nemcsak Kalocsa, Betlehem testvérvárosa, hanem Kecskemét is ajándékokat küldött a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével a vásárra, s az eladásukból származó bevételt a szükséget szenvedő helyi gyermekeknek adományozzák.

Nassar Khamís, Magyarország tiszteletbeli konzulja árulta családjával a magyar termékeket. Khamis Magyarországon végezte el az orvosi egyetemet, és Betlehem keresztény közösségének egyik különösen megbecsült tagja, hiszen kisbabák ezreit segítette világra az elmúlt évtizedekben a városban.

Kalocsáról kerámiatárgyak érkeztek, Kecskemétről magyaros konzervipari termékek, köztük Piros Arany és Erős Pista, és helyben kapható magyar árukat, borokat is elhelyeztek a pulton.

Ezen az évről évre egyre rangosabb és jelentősebb eseményen csak néhány ország jelenik meg: Oroszország mellett idén Európából a spanyolok és Belgium, valamint mellettük minden visegrádi ország. A magyar pavilon szomszédságában Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Lengyelország is adományai árulásával járult hozzá a vásár sikeréhez és a palesztin gyerekek támogatásához.

A Magyarországon kora ősziesnek számító időben, szikrázó napsütésben fiatalok egy csoportja vidám bohócjelmezekben szórakoztatta a gyerekeket, a színpadon helyi együttesek léptek fel, ismert karácsonyi dalok arab nyelvű változatait játszották.

Néhány évtizede a Jeruzsálemtől csak néhány kilométerre lévő város lakosainak túlnyomó többsége még keresztény volt, de mára a kivándorlás és a muzulmánokhoz képest sokkal kevesebb gyermekszületés miatt a keresztények már kisebbséget alkotnak Betlehemben.

A békés, vidám vásári hangulat sem feledtette a vásárt látogató palesztinokkal máig megoldatlan sok évtizedes politikai konfliktusukat. Damiem Kort, egy jeruzsálemi szálloda főkönyvelője elmondta, hogy noha szerinte a karácsony a béke jelképe, de "hiába remélik már ötven éve a béke eljövetelét, mert semmi sem történik".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára