Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Február 14. 18:44, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Magyar gazdaság 2012: tündérmese helyett rémálom

Magyar gazdaság 2012: tündérmese helyett rémálom

A várakozásoknál jelentősebben csökkent a bruttó hazai termék (GDP) tavaly a negyedik negyedévben az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik lassú kilábalásra számítanak a recesszióból.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az idén a gazdaság növekedése úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett előzetes adatai alapján 2012. negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, a gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal esett vissza.

Az ipari termelés tavaly decemberben 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az év egészében 1,7 százalékkal csökkent. Londoni elemzők a negyedik negyedévre 1,8-2,8 százalékos GDP-visszaeséssel, a múlt év egészére pedig 1,5 százalékos csökkenéssel számoltak.

A hazai gazdaság recessziója tovább mélyült - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. Megjegyezte, hogy az egész éves visszaesést jelentősen befolyásolta a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése, az aszálykárok önmagukban mintegy egy százalékponttal csökkentettét a GDP-t. A recesszió mélyüléséhez hozzájárult az euróövezeti recesszió mélyülése is, valamint a háztartások fogyasztásának gyorsuló visszaesése is - jelezte.

Suppan Gergely szerint a beruházások visszaesése lassabb ütemben folytatódik, a hitelezés fordulatára még nem lehet számítani. A gyenge külső keresletet részben ellensúlyozza a Mercedes, az Opel (GM), valamint az Audi üzem termelésbe helyezése és felfutása, így a nettó export hozzájárulása a növekedéshez pozitív marad.

A külső kereslettel kapcsolatos kockázatokat enyhítik a legfrissebb európai és német konjunktúramutatók. Segítheti a növekedést, ha a tavalyinál kedvezőbb időjárás magasabb mezőgazdasági kibocsátást tesz lehetővé - emelte ki az elemző.

Szintén a várakozásoknál jelentősen rosszabb negyedik negyedéves GDP-adatot emelte ki Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a harmadik negyedévhez képest 0,9 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a tavalyi év utolsó három hónapjában, ilyen mértékű negyedéves szintű visszaesés utoljára 2009-ben, a legnagyobb recesszió idején volt.
Nem volt olyan terület, ami növekedésbe tudta volna fordítani a GDP-t. Egyrészt gyenge a belső kereslet, másrészt Magyarország legfőbb európai exportpartnerei is gyenge negyedévet zártak - összegezte az elemző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.