Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 01. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Lejárt a moratórium - mától indulnak a kilakoltatások

Lejárt a moratórium - mától indulnak a kilakoltatások

Mától hatályát veszti az a rendelkezés, amely eddig kizárta a jelzálog alapú devizahitelezést, valamint részlegesen megszűnik az árverezési és kilakoltatási moratórium. Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el a devizakölcsönök tör

 

A piaci szereplők megbecsülni sem tudják mekkora változásokat hozhat a hazai lakáspiac számára az árverezések beindulása. Jelenleg ugyanis az egyik legaktuálisabb téma a lakáspiacon a moratórium feloldásának várható, és a talán már érzékelhető hatásai. Az első nagy értékű lakásokat hivatalosan július 1-jétől, azaz mától árverezhetik el, abból a hozzávetőleg 160 darabból melyek október 1-jéig első körben kerülhetnek ki a moratórium védelme alól-írja a portfolio.hu.

A múlt héten megjelent hírek szerint az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében, az előzetes információk ellenére, a 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanokra is vonatkozik a 2 százalékos értékesítési kvóta. A módosító javaslat indoklása szerint: 'A javaslat módosítása lehetővé teszi, hogy a 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanok is fedezeti ingatlannak minősüljenek, továbbá abban az esetben, ha a hitelösszeg a hitelfolyósításkor meghaladta a 20 millió Ft-ot, a lakóingatlan lakáshitel-szerződésben meghatározott forgalmi értéke pedig a 30 millió Ft-ot, akkor 2011. október 1-jéig ezeknek a lakóingatlanoknak legfeljebb a 2 százalékát lehessen értékesíteni.'

Mivel a 30 milliós küszöböt meghaladó ingatlanok aránya mintegy 8 százalék a teljes, hozzávetőleg 100 ezerre tehető problémás állományon belül, azaz megközelítőleg 8 000 darab, így annak a 2 százaléka mintegy 160 nagy értékű lakás lehet az, ami országos szinten kalapács alá kerülhet októberig. Ez a szám azonban szinte észrevehetetlen a teljes kínálaton és a lakáspiaci forgalmon belül is, így jelentős hatást nem gyakorolnak a piacra. Komoly ármozgást azonban a most haladékot kapott tulajdonosok piaci megjelenése generálhat, akik az árverezést elkerülendő, akár nyomott áron is értékesítenék az ingatlanjukat.

Közben év végéig kérhetik a devizaalapú hitellel rendelkezők, hogy rögzítsék a törlesztésük árfolyamát, amely svájci frank esetében 180, eurónál pedig 250 forint lenne. A programban azok a hitelesek vehetnek részt, akiknek nincsen 90 napos késedelmük a törlesztésük fizetésében. Ezzel tulajdonképpen egy másik hitelre is könnyűszerrel tehetünk szert, a szakemberek szerint sem javasolt törlesztéskönnyítő megoldás igénybevételével a hitelesek számára nyílik egy gyűjtőszámla, amelynek a fedezete ugyanaz az ingatlan lesz, mint a devizahitelnél megjelöltnél.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni