Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Augusztus 16. 17:03, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Krumplis-komlós-kovászos kenyér győzött a pékek versenyén

Krumplis-komlós-kovászos kenyér győzött a pékek versenyén

Magyar Pékszövetség kezdeményezésére ebben az évben is elkészült a \"Szent István napi kenyér\". A Magyar Pékszövetség két helyszínen vesz részt a augusztus 20-án, Budapest mellett Orosházán is kiállítanak.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy a szervezet számára augusztus 20. kiemelt jelentőségű, az államalapítás ünnepén tartják ugyanis a kenyérszentelést. A szövetség két helyszínen vesz részt a Szent István napi ünnepekben, Budapest mellett Orosházán, a Nemzetközi Kenyérünnepen is kiállítanak, illetve árusítanak.

Az elnök kiemelte: a szakmai szervezet februárban versenyt hirdetett kenyér gyártására, a legjobb termék nyerte el a Szent István napi kenyér címet.

Az idei győztes, a Gere Pékség vezetője, Gere István az MTI-nek elmondta: egy régi receptet vettek elő, amelyet a mai igényeknek megfelelően továbbfejlesztettek, átdolgoztak. "Hosszú érésű, igazi kovásszal készült. Jellemzője, hogy lisztre számolva negyven százalék főtt burgonyát tartalmaz, a kovászhoz komlóvirág porát is használjuk" - ismertette a gyártás folyamatát a pékség vezetője, hozzátéve, hogy ettől nyerte el a kenyér jellegzetes kesernyés ízét, sűrűbb, tömörebb, nedvesebb szerkezetét. A termék azért is különleges, mert hűvös helyen napokig frissen tartható - monda.

A termék többszörösen díjnyertes: tavaly Marosvásárhelyen második helyezést, idén pedig az UKBA nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállításon első helyezést ért el.

Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a csütörtöki sajtóeseményen elmondta: az augusztus 20-i ünnepség keretében megvalósuló Magyar ízek utcájának száz árusítóhelyén tíz pékséggel találkozhatnak az érdeklődők.

A Szent István napi rendezvényekről a programajánlóban olvashat többet!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.