Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 05. 14:34, hétfő | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Közlemény a méhnyakrák elleni oltásról

Közlemény a méhnyakrák elleni oltásról

Az MSZP támogatná a fiatalok körében a HPV-vírus elleni oltás beadását, csak úgy, mint jó néhány település a környéken. Füvesi Sándor közleménye:

"Méhnyakrák elleni védőoltás támogatása: a Fidesznek nem számít?

2010 őszén az MSZP városi szervezete programjába beillesztette többek között azt is, hogy támogatni kívánjuk a fiatalok körében a HPV-vírus elleni oltás beadását. Tettük ezt azért, mert a szakemberek azt mondták, hogy a nőket fenyegető második leggyakoribb daganat, a méhnyakrák kialakulásáért felelős vírus ellen van hatékony módszer: az oltás.

2011 tavaszán, tehát több mint másfél éve, közleményben hívtam fel a figyelmet a méhnyakrák betegségre, és arra, hogy nagyon sok önkormányzat − Orosházával ellentétben − már évek óta támogatja a fiatalok körében a három oltás beadását. Az akkori megszólalásom apropóját az adta, hogy a szomszédos Kardoskút önkormányzata is döntött, ezt teszi. Már Kardoskút is.

Zalai Mihály alpolgármester erre a jó szándékú figyelemfelhívásomra akkor így reagált: „Egyetértünk az MSZP témafelvetésével. Sajnálatosnak tartjuk azonban, hogy mint minden értelmes dologban a szocialisták csak a pártpolitikai csatározás terepét látják. Füvesi Úr aggódása is hitelesebb lenne, ha politikai vagdalkozás helyett konkrét javaslattal állt volna elő.”

Tekintettel arra, hogy semmiféle vagdalkozás nem volt szándékomban, és a felvetésem ennél konkrétabb már nem is lehetett volna (nincs támogatás − legyen támogatás), nem is értettem ezt a szokásos kocsmastílusában előadott − városvezetőhöz és a témához méltatlan − választ, hát vártam türelemmel. Eddig.

Közben figyeltem a környező városok jó gyakorlatait, hiszen nem szégyen más településektől tanulni. Szarvastól például, ahol évek óta folyik ilyen program: „Önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít az egészség megőrzésére… Szarvas város képviselő-testülete ebben az évben is megvizsgálta egészségügyi programját, és úgy döntött, hogy idén is folytatja a méhnyakrák-megelőző programját”. Szentestől például, ahol komplex egészségügyi programot folytatnak évek óta, nagyon jó eredményekkel: „A Program sikere felülmúlta a várakozásokat… A Program fő elemei voltak: megelőzés, felvilágosítás, szűrés, védőoltások”. Vagy Békéscsabától például, ahol szintén évekkel ezelőtt kezdték az oltóprogramot.

Ami miatt úgy döntöttem, hogy mégis megtöröm a csendet, az az, hogy egy hódmezővásárhelyi hírrel találkoztam, ami szerint ott az oltóprogramot kiterjesztették, és immár nem hetediktől, hanem ötödiktől biztosítják a fiataloknak a kedvezményes oltást. Nyert ugyanis a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Vöröskereszt „Tegyünk együtt a méhnyakrák ellen!” című pályázatán. Ez egy hosszú ideje futó támogatási formája volt a Vöröskeresztnek, több beadási határidővel. A végső határidő ez év október 15. volt. Levélben fordultam a Polgármesteri Hivatalhoz, hogy tájékoztatást kérjek, vajon a mi önkormányzatunk is pályázott-e?

Idemásolom a választ: „Tájékoztatom, hogy Orosháza Város Önkormányzata a fenti címen meghirdetett pályázati kiírásra nem nyújtott be pályázatot.”

Sajnos ez jellemző a jelenlegi városvezetésre: elnyert pályázatokat adnak vissza, több száz milliókról mondanak le, ezért nincs fedett uszodánk például. Vagy − mint jelen esetben − egyszerűen nem is pályáznak, mert minek.

De hiszem, hogy ez is, mint minden, megváltozhat egyszer. Legkésőbb a következő önkormányzati választás után megalakuló új képviselő-testülettel.

Orosháza, 2012. november 5.

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő"

Címkék: egészségügy, mszp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.