Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 21. 12:57, szombat | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Konzultáció - Orbán: pénzügyi segítséget ad az állam a patika-visszavásárlásokhoz

Konzultáció - Orbán: pénzügyi segítséget ad az állam a patika-visszavásárlásokhoz

Pénzügyi segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott szombati konzultációján, egy zuglói patikában.

Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek - jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón.
Ezért - mint elmondta - a találkozón vállalta, hogy az állam "megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák - méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik - a patikák többségét".
Az alap kereteiről tárgyalásokat kezdenek az érdekképviselettel, és meg is állapodtak Hankó Zoltánnal, a kamara elnökével abban, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot ennek érdekében.
A miniszterelnök kérdésre megjegyezte: olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani a gyógyszertárakra vonatkozóan is, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják.
Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kamara nélkül a kormány nem tudott volna hozzálátni a patikaliberalizáció súlyos hibájának kijavításához.
"Egyikünk sem tudott felidézni olyan nemzetközi példát, amikor egy liberalizációs folyamat megindulása után (...) sikerült volna egy társadalomnak közös erővel visszafordítani" egy ilyen folyamatot az egészségügyben; Magyarországon ez azonban megtörtént, és a kabinet reményei szerint hamarosan sikeresen be is fejeződik - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy a patikaműködtetés alapvetően nem kereskedés, hanem hivatás.
A kormánynak ezért fontos, hogy azoknak, akik ezt a hivatást gyakorolják, meglegyen az anyagi biztonságuk, a szakmájukat is egzisztenciális biztonságban tudhassák, a szolgáltatásuk pedig így garantáltan jó minőségű legyen - tette hozzá Orbán Viktor.
"A jó állapotban lévő patika, a jó állapotban lévő gyógyszerész a beteg érdeke elsősorban" - emelte ki a miniszterelnök.
A kormány támogatja továbbá - folytatta -, hogy az árrések a gyógyszertáraknak kedvezően változzanak, biztonságba helyezve ezzel a kispatikákat.
Megállapodtak abban is, hogy a 2013-as gyógyszerkassza ügyét folyamatosan újratárgyalják.
Közös érdek ugyanis, hogy "a gyógyszerkasszát úgy ésszerűsítsük, a gyártók extraprofitját úgy szüntessük meg", hogy közben nem hárulnak plusz terhek a betegekre - mondta Orbán Viktor.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével tartott szombati egyeztetés a miniszterelnök, Fidesz-elnök héten kezdődött, a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel zajló konzultációsorozatának folytatása volt.
A sorozat első állomásaként hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt vezetőivel találkozott a kormányfő, kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével tárgyalt, majd csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán vett részt, és még aznap konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel is.
Pénteken Orbán Viktor közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnökével.
A szombati rendezvény végén Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta, hogy Orbán Viktor hétfőn az Országos Roma Önkormányzatnál folytatja konzultációs sorozatát.

Címkék: konzultáció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.