Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 10. 15:59, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Kitoloncolták Kanadából Szegedi Csanádot

Kitoloncolták Kanadából Szegedi Csanádot

Kitoloncolták Kanadából Szegedi Csanádot, a Jobbik volt európai parlamenti képviselőjét - közölte internetes kiadásában a Montreal Gazette című kanadai lap.

A volt politikust, aki a Westmounti Chábád hitközség meghívására érkezett Montrealba, visszaküldték Budapestre. A kanadai vám- és határrendészet bevándorlásügyi tisztségviselői, miután átvizsgálták a papírjait, úgy döntöttek, hogy az első repülőgéppel vissza kell fordulnia.
A lap szerint mintegy kétszázan gyűltek össze, hogy meghallgassák "visszatérésének, jóvátételének és a bűnbánatának" történetét, de Szegedit egy órával az előadás kezdete előtt kitoloncolták.
Szegedi Csanád meghívója, Devorah Shanowitz elismerte, hogy a közösség tagjai közül sokakat felháborított a volt politikus látogatása. Úgy vélekedett, olyan adatokat küldhettek róla a kanadai bevándorlásügynek, amelyek között nem szerepelt, hogy szakított a korábbi "életstílusával".
A kanadai állampolgárság- és bevándorlásügyi minisztérium vizsgálja, hogy mi alapján döntött a határrendészet Szegedi kitoloncolása mellett. Az okokat mindenesetre csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha a volt EP-képviselő lemond az adatvédelemhez való jogáról.
A lap szerint Szegedi Csanád a "nyíltan antiszemita Jobbik párt egyik vezetője volt, amíg fel nem fedezte zsidó gyökereit".
Szegedi Csanád a történtekről a hvg.hu-nak azt mondta, nincs benne rossz érzés, nem haragszik azokra, akik miatt nem valósult meg a program. Egyébként is kedden tért volna haza, így is meg tudta nézni a várost, sőt a Chabad közösségbe is ellátogatott - tette hozzá.
A hírportál szerint nem dőlt el, hogy ki finanszírozza Szegedi útját, de valószínűsíti, hogy a Chabad közösség. Ez lett volna az első előadása az amerikai kontinensen, és a kudarc ellenére további szereplésekre készül az USA-ban és Kanadában is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése