Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 03. 11:13, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kiemelten ellenőrzik a hatóságok a szezonális zöldségek és gyümölcsök árusítását

Kiemelten ellenőrzik a hatóságok a szezonális zöldségek és gyümölcsök árusítását

Július 1-jétől a hatóságok kiemelten ellenőrzik a szezonális zöldségek és gyümölcsök árusítását – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője szerdán Szegeden.

Hódi László elmondta, a zöldség, gyümölcs forgalmazók és az őstermelők ellenőrzése egész évben folyamatosan zajlik, a nyári időszakban azonban kiemelten vizsgálják a szezonális termékek származását, az áruk megfelelő jelölését.
A szakember egy szegedi utcai dinnyeárusnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai és a Csongrád Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinek munkatársai által végrehajtott ellenőrzés során elmondta, a leggyakrabban az áru nyomonkövethetőségével van probléma, az eladók nem tudják hitelt érdemlően igazolni a termékek származását.
Az igazgató közölte, az ellenőrzések során az őstermelők által elkövetett szabálytalanságokkal is találkoznak. Az őstermelő saját termékeit árusíthatja egyszerűsített adminisztráció és kedvezményes adózás mellett, a zöldség-gyümölcs kereskedelem azonban bejelentésre kötelezett tevékenység.
Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta, a hatóság munkatársai ellenőrzik az árfeltüntetést, a meghirdetett akciók valóságtartalmát, illetve igyekeznek kiszűrni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot is.
Az utcai zöldség és gyümölcsárusoknál vizsgálják többek között a hiteles mérőeszközök meglétét és azt is, hogy valóban hazai-e a magyarként meghirdetett áru – közölte a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.